Sypeppen juli 2018: liberty-klänning

I samarbete med Tygverket
  
DSC_0365I samband med Sybingon fick jag välja ett tyg från Tygverket. Jag valde Libertys "Lolly Tana" i mörkbrunt, och nu har jag sytt en klänning av det! Jag syr helst klänningar i viskos, eftersom jag gillar fallet och tycker det är så skönt mot huden, men jag måste säga att det finns stora fördelar med bomull av bra kvalitet. För det första är det otroligt mycket enklare att sy i - det ligger still, det töjer sig inte och det skrynklar inte som viskos. För det andra är det här tyget så tunt och mjukt att det också är superskönt.
 
DSC_0380Jag velade lite med hur modellen skulle se ut - jag var inne på både skjortklänning och a-formad med långa ärmar, men till slut bestämde jag mig för en somrig klänning med knäppning mitt fram. Så på ett sätt blev den lite skjortklännings-influerad ändå.
 
DSC_0417Från att ha tyckt att v-ringat var tantigt och fult har jag plötsligt börjat gilla det, och det här är nog faktiskt det första plagget jag någonsin sytt som inte har en rund halsringning. Ärmarna valde jag att göra lite vidare, vilket jag tycker blev fint. Önskar att jag hade ställt ut dom aningen mer!
 
DSC_0436Varje bra klänning har fickor, därför gjorde jag såklart det på denna. Det mönstrade tyget gör att de nästan inte syns, men det är väldigt skönt att de finns.
 
DSC_0392När man testar en ny klänningsmodell vet man aldrig helt hur man kommer i trivas i den, men jag gillar den här! Jag är redan sugen på att göra en till, men då kommer jag nog göra passformen lite lösare. Vore fint med en i svart linne, med skärp i midjan!
 
Efter att ha sytt denna klänningen kan jag bocka av hela 6 rutor i sybingon!
✂ Gör en ficka
✂ Sy i en knapp
✂ Sy en infodring
✂ Skapa något mönstrat
✂ Skapa något efter eget mönster
✂ Skapa ett plagg
 
Det finns ju såklart en tanke bakom varför jag såg till att bocka av så många rutor på samma gång, och det är för att jag gjort ett gäng tutorials till er. Den första kommer på söndag!
 
Och eftersom det såklart går hur bra som helst att kombinera sybingon med sypeppen blir det här mitt bidrag till julis sypepp. Glöm inte att skicka in ditt bidrag till Fredrika senast den 25:e!

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. 
 
 
att sy, sypeppen | | En kommentar |

Sybingo 2018: skapa något av material som blivit över

I samarbete med TygverketJanome Scandinavia och Go recreate.
 
Alla som gillar att skapa i textila material vet att det nästan alltid blir spillbitar kvar efter ett färdigt projekt. Det bästa är ju såklart om man kan ta tillvara på allt material, och därför tänkte jag tipsa om lite saker man kan skapa av de där små tygbitarna som blir över. Klicka på bilderna för att komma till tutorials.
 
Det är superbra att göra snedremsor av överblivet tyg - det kan till exempel bli en fin detalj på insidan av ett nytt plagg. 
 
Av en väldigt liten bit tyg kan du göra fina scrunchies. Fredrika gjorde en väldigt enkel sömnadsguide på just detta för några år sen.
 
Oavsett vilken typ av ficka du vill sy är det fint med ett fickfoder i en annan färg eller mönster, och här kan man verkligen dra nytta av stuvbitarna. Klicka på bilden för att komma till en guide på hur man en syr ficka i en sidsöm. 
 
Har du frottetyg hemma är det superlätt att göra några små sminkhanddukar av tyget som blivit över, men annars kan man ju faktiskt göra handdukar av andra material också, till exempel bomullsväv eller linne. 
Har du fått garn över är det ju perfekt att virka bomullspads! Här har Fredrika gjort en guide på temat. 
 
Jag älskar att sova med mask när det är ljust ute, och jag brukar även erbjuda det till nattgäster när de sover i bäddsoffan i vårt vardagsrum där det blir ljust tidigt. De här går väldigt snabbt och enkelt att sy. 
 
Och sist men inte minst - har du kläder som inte känns så roliga längre kan du ta inspiration från Linnea bakom Go recreate och sy barnkläder av dom istället!
 
Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!
Sew it yourself | | 2 kommentarer |

Sybingo 2018: paketöppning

I samarbete med TygverketJanome Scandinavia och Go recreate.
 
DSC_0010Förra veckan fick jag hem två väldigt roliga paket. Det första var från tygverket 
 
 
DSC_0016Alltid pirrigt att öppna och öppna påsen och få se tyget i verkligheten!
 
DSC_0022Tyget som jag fått från tygverket, i samband med sybingon, är Libertys "Lolly Tana" i mörkbrunt. Det är 100 % långfibrig bomull, som är supermjukt, tunt och härligt. Jag har sytt i lite andra liberty-tyger innan, och det håller hög kvalitet och är, som de flesta bomullstyger, väldigt enkla att sy i. Jag tycker det här mönstret är så fint! Snart kommer det bli en sommarklänning, och jag kommer fixa lite tutorials till er.
 
Vill ni också sy en härlig sommarklänning, kolla in Tygverkets utbud av Liberty. Hela sommaren har du 10 % rabatt på hela tygverkets sortiment när du anger koden "sybingo18". 
  
DSC_0029Det andra paketet var svintungt att bära hem, men minst lika roligt som föregående. Det innehöll nämligen en Janome Decor Computer 6030, som jag har fått låna under sommaren. 
 
DSC_0033Jag har testat maskinen litegrann, och jag gillar den verkligen. Den är ganska liten, vilket är skönt på många sätt, och känns väldigt användarvänlig med sina stora knappar och enkla instruktionsbok. Jag kommer skriva mer om den under sommaren. Glöm inte att den personen som kryssar flest rutor i sommar har chans att vinna symaskinen Easy Jeans 1800 från Janome.
Dessutom får du under hela sommaren (vid ett tillfälle) 15% rabatt på alla saxar från KAI när du anger koden: SYBINGO18 på Janomes hemsida. Jag har själv en sax från Kai, som jag fick i julklapp för några år sen. Jag har, på riktigt, aldrig testat en bättre sax. Den skär genom alla tyger hur lätt som helst, och är inte lika tung och otymplig som klassiska skräddarsaxar. Jag tycker att alla som är på jakt efter en ny sax ska ta tillfället i akt och investera i en riktig kvalitetssax. 
 
Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!
 
 
Sew it yourself | | Kommentera |
Upp