Hur du syr: ärmar

I samarbete med TygverketJanome Scandinavia och Go recreate.
 
DSC_0207.JPG
Jag har märkt att många tycker det är besvärligt att sy ärmar. Det finns massa olika typer av ärmar, och flera saker man kan behöva tänka på när man konstruerar ärmar, men det sparar vi till en annan gång. Idag tänkte jag bara visa hur jag gör när jag syr ärmar, och den här metoden är väldigt enkel.
 

DSC_0113kopiaDet första du behöver göra är att mäta längden på ärmkullen, och jämföra med längden på ärmhålet. Det vanligaste är att ärmkullen är något längre än ärmhålet, detta är för att få in lite hållning i ärmen. Det finns såklart varianter och undantag: gör du en puffärm är ärmkullens sträcka mycket längre, och gör du exempelvis en t-shirt i trikå är det inte helt ovanligt att sträckan av ärmkullen är kortare än ärmhålet, men i de flesta fall skiljer det bara någon cm. 

Utgår du från ett köpt mönster finns det vanligtvis stämhack på ärmkullen som ska passas ihop med axelsömmen. Har du konstruerat mönstret själv är det bra att lägga till ett stämhack. Mät ärmhålets sträcka jämfört med ärmkullen, och se vad skillnaden blir. Därefter får du fördela hållningen på ett bra sätt. Det vanligaste är att man lägger lite mer hållning på bakre delen av ärmen. Har jag en ärm med 3 cm hållning, lägger jag ca 1 cm på främre delen av ärmen, och 2 på bakre. 

 
DSC_0117För att fördela hållningen på ett bra sätt brukar jag sy två parallella rynktrådar på ärmkullen - den ena innanför sömsmånen och den andra precis utanför. Sy rynktråden med längsta möjliga stygnlängd, och se till att lämna trådarna i båda ändarna ca 15 cm långa. 
 
DSC_0124kopiaDra därefter i rynktrådarna, tills längden på axelkullen motsvarar längden på ärmhålet. Har du en "normal" hållning på ärmen krävs det inte mycket. Här är det viktigt att det finns ett stämhack på ärmkullen som du kan passa ihop med axelsömmen, annars är risken stor att ärmen blir felfördelad, och att de två ärmarna ser eller känns olika ut.
 

DSC_0136När längden är bra nålar du ihop ärmen med livet. Sy sen med normal stygnlängd (2-2,5 mm) mittemellan rynktrådarna. Se till att rynkorna på ärmen inte lägger sig fel. 

DSC_0145Kontrollera att allt ser bra ut från rätsidan, ibland har något lagt sig fel och då räcker det oftast att sprätta upp en liten del för att sen sy en gång till.
 

DSC_0149Sen har det blivit dags att dra ut rynktrådarna, som inte längre behövs. Har du varit noga med att sy din söm mittemellan rynktrådarna går det superlätt att dra ut dem, annars får du sprätta bort rynktrådarna lite försiktigt.

DSC_0156Overlocka/zickzacka sömmen.
 

DSC_0163Sy ihop sidsömmen och inre ärmsöm i en söm. Jag sydde med franska sömmar för att få en fin insida. Här finns en liten guide på hur du syr franska sömmar.
Under hela sommaren får du 15 % rabatt på Kais saxar på Janomes sida. Perfekt tillfälle att slå till!

DSC_0422Klart!

Den här metoden använder jag mig nästan alltid av när jag syr i ärmar. En annan metod man kan använda är att först sy ihop inre ärmsöm och sidsöm var för sig, innan man monterar ärmen. Detta är, traditionellt sett, det vanligaste när det gäller damplagg, men också kavajer och kappor. Även om den metoden många gånger ger ett snyggare resultat brukar jag inte använda den till klänningar och toppar, eftersom det ger en sämre rörlighet. Och syr jag plagg jag vill ha på mig varje dag är rörlighet och bekvämlighet en ganska stor prio.

Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!
Sew it yourself, tutorial | | En kommentar |

Closet case pattern

  
DSC_0212Jag har köpt lite nya mönster. Jag har följt closet case pattern på instagram ett tag, och tycker att deras mönster är så fina. Om man hänger runt lite i diverse sömnadscommunityn går det knappt att missa deras mönster, till exempel Kalle shirt och Charlie kaftan. Eftersom jag hört så gott om deras mönster (och eftersom frakten ändå kostar en del) slog jag till på tre stycken.
 
DSC_0234Att jag skulle köpa mönstret till Ginger jeansen var självklart. Jag sydde mina första par jeans i höstas, men jag känner att det finns stor förbättringspotential på den här fronten. Jag har inte köpt nåt tyg än, och jag tänker mig att det här får bli ett höstprojekt. Jag är lite sugen på ett par croppade i svart denim.
 
DSC_0232Carolyn-pyjamasen slank ner i varukorgen av farten. I vintras köpte jag en pyjamas med skjorta och långa byxor, och jag insåg hur otroligt mysigt det är att svassa omkring i en fin pyjamas. Den här modellen tycker jag är väldigt enkel och fin. Perfekt också att få två plagg i ett mönster!
 
DSC_0226Jenny-mönstret är ett av deras senaste, och när det dök upp i min instagram-feed väcktes ett otroligt starkt ha-begär. Mönsterpaketet innehåller byxor i längden långa, croppade och shorts + bib för att kunna göra hängselbyxor. Jag vill ha en i varje variant! Det här är det mönstret jag längtar mest efter att sy. 
 
Hur gör ni? Brukar ni konstruera egna mönster, eller köper ni? Och vad har ni för erfarenheter av det? Berätta, jag vill veta!
 
att sy | | 4 kommentarer |

Hur du syr en infodring

I samarbete med TygverketJanome Scandinavia och Go recreate.
 
DSC_0207.JPGIdag tänkte jag visa hur man kan sy en infodring. En infodring är en del som sitter på insidan av ett plagg, ofta i halsringningen, för att ge ett snygg finish på utsidan.
 DSC_0059Börja med att sy insnitten (om du har det) på dina fram och bakstycken, och sy sen ihop axelsömmarna. Overlocka eller zickzacka.
 
DSC_0045Mönsterdelarna för en infodring kan se ut på massa olika sätt. Eftersom min klänning har knäppning mitt fram valde jag att kombinera infodringen med knappslån, därför ser mina mönsterdelar ut såhär. Men har du inte en knappslå är det bara att följa halsringningens form, tänk bara på att göra infodringen minst ca 5 cm bred. 
 
DSC_0050Pressa ett tunt mellanlägg på avigsidan av dina infodringsdelar. 
 
DSC_0055Klyvpressa axelsömmen. Har du en bredare infodring kan det vara bra att overlocka/zickzacka kanterna, men eftersom min är smal och inte fransar valde jag att låta bli.
 
DSC_0074Jag ville inte ha några synliga stickningar på min klänning, därför valde jag att kanta infodringen innan jag sydde på den på klänningen. Det gjorde jag genom att overlocka yttersidan, vika in och sy en smal stickning.
  
DSC_0078Nu har det blivit dags att vändsy infodringen med halsringningen! Lägg infodringen räta mot räta med framstycket, och sy hela vägen runt.
 
DSC_0084Eftersom halsringningen är rundad behöver du jacka i sömsmånen för att få till en rund och snygg form när allt är klart. Klipp försiktiga hack med några cm mellanrum hela vägen runt ringningen. Klipp precis intill sömmen, men se till att inte klippa igenom.
 
DSC_0089Gör du en integrerad knäppkant som jag: se till att klippa ner hörnen. 
  
DSC_0096För att infodringen inte ska kika fram på rätsidan av plagget är det bra att göra en stödstickning på insidan. Då viker du sömsmånen och infodringen åt samma håll och syr från rätsidan, genom infodringen och nära sömmen. 
 
DSC_0090Jag sydde på Janomes Easy Jeans 1800, och vid det här läget bytte jag nålinställningen till läge 2. Då flyttar sig nålen lite till vänster, och det blir mycket lättare att få kontroll över det man syr.
 
DSC_0099Efter stödstickningen ser det ut såhär från avigsidan. Jag har alltså inte overlockat eller zickzackat sömmen som sammanfogar infodringen med livet - när jag vänder över och pressar infodringen kommer den sömmen ligga skyddad, och inte fransas.
 
DSC_0104Tada! pressat och klart. Hade jag velat ha synliga stickningar från rätsidan, hade jag stickat ner infodringen längs med kanten nu (och i så fall inte redan sytt sömmen som håller nere den overlockade kanten). Men eftersom jag senare kommer sy i knappar och knapphål i framstycket kommer infodringen hålla sig på plats utan stickning.
 
DSC_0110Däremot kan det vara en bra ide att fästa infodringens axelsöm i livets axelsöm. Detta kan man göra genom att sy en liten söm i "diket" från rätsidan, eller fästa med hand i sömsmånen på avigsidan.
 
DSC_0102Sådär, infodringen är klar och det ser fint ut från både rätsidan och avigsidan! Dessutom kan jag bocka av en lucka i årets sybingo - sy en infodring.
Nästa vecka kommer en ny tutorial, då tänkte jag visa hur jag gör när jag syr i ärmar.
 
Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!
 
 
Sew it yourself, tutorial | | Kommentera |
Upp