Sypeppen juni 2018

Glad lördagskväll! Jag hänger uppenbarligen inte med på dagarna längre, för det här inlägget hade jag förinställt till imorgon. Men som vanligt ska sypeppen avslutas den sista varje månad. Under juni har det kommit in massa fina bidrag, och denna gången flera barnplagg! Som vanligt är källan länkad i bilden, och imorgon börjar insamlingen till sypeppen maj på Fredrikas blogg.
 
Alicia har sytt den här fantastiska klänningen till sin svärfars överraskningsfest. Tyget kommer från en loppisfyndad bordsduk!
 
Sofie har sytt ett "multiplagg", och ni måste gå in och kolla på hennes blogg för att se på hur många olika sätt man kan knyta för att skapa olika plagg. Jag är sjukt imponerad!
 
Klara har sytt en riktigt härlig, hallonröd kjol. Jag gillar den skarpa omlott-skärningen som visar lite ben.
 
Alexandra har sytt en Joni-klänning från Tilly and the buttons senaste bok. Jag gillar verkligen den där knuten! Visst ser den otroligt avancerad ut?
 
Liselotte har skickat in 4 bidrag till månadens sypepp! Kanske ett rekord? Här är en Odd Molly-tunika hon sytt om.
 
Liselottes andra bidrag är den här singoalla-tunikan, som ser så somrig och skön ut.
 
Mathilde har sytt supergulliga bebismössor. Den minsta mössan är till en prematur-bebis som måste ha på sig landstingets kläder, men får ha egen mössa <3
 
Ännu mer barnkläder! Elin har sytt två set, varav det ena (förhoppningsvis) ska sparas till hennes egna lilla knodd.
 
Och jag sydde en omlottklänning till min födelsedag!
 
Eva har gjort ett par mönsterstickade handledsvärmare till sin mamma. Hon har bara stickat sen förra hösten! Är det inte otroligt bra jobbat?
 
Även Liselotte har mönsterstickat. Jättefina vantar tycker jag!
 
Fredrika har stickat en liten kofta och ett par tossor till en väns barn. Den ungen kommer ju bli det sötaste någonsin i den här matchande outfiten!
 
Sofie har virkat skålar. Jag blir alltid så inspirerad av det Sofie virkar, både av färgerna hon använder och föremålen som skapas. 
 
Liselotte gjorde klart ett UFO när hon färdigställde den här nåldynan, och i och med det kryssade hon dessutom över sin första lucka i sybingon!

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. 
 
 
 
sypeppen | | 3 kommentarer |

Sybingo 2018: skapa något efter ett färdigt mönster

I samarbete med Tygverket.

En av luckorna i årets sybingo är "skapa något av ett färdigt mönster". Jag konstruerar nästan alltid mina mönster själv, (jag är ju utbildad mönsterkonstruktör, så det vore väl nästan konstigt annars) men på senaste tiden har jag faktiskt köpt några stycken. Förr handlade det om prestige - jag tyckte att det var att "fuska" att köpa mönster, eftersom jag kunde göra det själv om jag bara ansträngde mig. Men nu ser jag det inte alls på det sättet längre, tvärtom har jag insett att det är väldigt utvecklande att följa någon annans instruktioner och på så sätt lära sig nya tekniker, och att tänka i nya banor. 
Något man dock inte ska glömma när man syr efter färdiga mönster är att alla kroppar är olika. Du väljer din storlek baserat på kroppsmått och plaggmått, men det finns andra parametrar som kommer avgöra hur bra plagget passar just dig - hållning, längd, proportioner mm. Jag vet till exempel att jag har ett smalt axelparti, kort överkropp, mycket svank och breda höfter, vilket är saker jag måste ta hänsyn till när jag syr kläder till mig själv. Och använder jag mig av ett färdigt mönster måste jag garanterat göra vissa justeringar för att det ska passa bra.
Dessutom kan storlekarna skilja mycket mellan olika företag. Man får testa sig fram! Och det gör man ju såklart bäst med att alltid sy en snabb toile, innan man klipper i fintyget.
 
De senaste åren har det poppat upp massa nya mönsterskapare, och det finns mönster att hitta för varje plånbok, kropp och smak. Jag tänkte tipsa om lite favoriter jag hittat.
 
Merchant and Mills gör mönster i sann workwear-anda. Det är ofta klassiska, avskalade plagg, som kan bli superbra basplagg i garderoben. Min lillasyster har länge letat efter ett par raka, högmidjade jeans och när jag såg The heroine tänkte jag att det kanske var de här hon letat efter? Herrjackan Foreman vill jag sy till Robin, jag tycker den är så himla fin i sin enkelhet. Som en kavaj men inte lika formell.
Merchant and Mills mönster säljs bland annat på Tygverket.
 
Closet case patterns är nog min favorit bland mönsterföretagen. Allt är fint, allt är proffsigt! Mönstret till hängselbyxorna Jenny beställde jag så fort jag såg det (plus två mönster till, kan ni gissa vilka?), och Charlie kaftan har jag sett otaliga versioner av på bloggar och instagram, och alla passar i den modellen.
 
Tilly and the buttons känner ni säkert till sen tidigare. Jag har sytt två stycken Cleo-klänningar (här och här), och det är ett perfekt mönster om man är nybörjare på att sy. Den går snabbt, passformen är enkel och alla kommer bli sjukt imponerade när du säger att du sytt den själv. Martha-klänningen har jag varit inne och kikat på många gånger. Jag är ju väldigt svag för trumpetärmar...
 
Vill man skaffa några superfina mönster helt gratis kan jag tipsa om Peppermint mag, som varje månad släpper ett gratis PDF-mönster, just nu skapade av Emily som driver mönsterföretaget In the folds. Jag har sparat ner både jumpsuiten och de vida byxorna. Ska bara hitta lite passande tyger...
 
Vilka mönsterföretag är era favoriter? 
 
Sybingo 18 öppniingsbild
 
Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!
Sew it yourself | | 3 kommentarer |

Sybingo 2018

I samarbete med Tygverket, Janome Scandinavia och Go recreate.

tygverket 18 öppningsbild Idag börjar årets sybingo! Ni som följt mig och Fredrika ett tag vet att detta är ett återkommande inslag under somrarna, men i år är vi lite extra taggade.

För er som inte vet, är sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself -  din syjunta på nätet. Vårt mål är att motivera och inspirera till textilt skapande.

Under sybingon skapar vi i textila material och metoder utifrån årets bingobricka (som du ser nedan). Sybingon pågår under 10 veckor och vi hoppas att du ska inspireras till att skapa tillsammans med oss i sommarsolen. Kanske hittar du någon ny att inspireras av på instagram, lär dig en ny teknik eller avslutar det där projektet som blivit liggandes länge. Alldeles säkert är det att vi kommer ha en inspirerande och rolig sommar ihop. Årets bingobricka ser ut såhär:

I år är vi väldigt glada och stolta att presentera tre fina samarbetspartners: Tygverket, Janome och Go recreate. Tillsammans kommer vi bjuda på fina erbjudanden och DIY-inlägg! Men vilka är då våra samarbetspartners?

 

Tygverket är en tyg och sybehörsbutik, med två butiker i Stockholm samt en webshop. De erbjuder fina kvalitetstyger för hem och mode, sömnadsmönster och sybehör. Under hela sommaren (fram till den 31 augusti) får du 10 % rabatt hos dem när du anger koden: sybingo18

Janome Scandinavia är ett symaskinsföretag som säljer kvalitetsmaskiner och sybehör. Hos dem hittar du symaskiner för alla prisklasser och tillfällen vare sig du är intresserad av en symaskin för nybörjare eller proffs. Under hela sommaren (fram till 31 augusti)  får du 15% rabatt på alla saxar från KAI när du anger koden: SYBINGO18. Koden gäller vid ett tillfälle.

Go recreate drivs av Linnea Larsson: författare, arkitekt och influencer. Hon har skrivit boken Go recreate!, en inspirerande bok om återbruk och sömnad med inriktning på barnkläder. Linnea driver instagramkontot go_recreate. Återbruk och sömnad, kan det bli bättre än så?

 

Såklart vill vi erbjuda vinster till de deltagare som kryssar flest rutor, och våra samarbetspartners har gått in med tre riktigt bra priser.

- Den personen som kryssar flest rutor i sommar har chans att vinna symaskinen Easy Jeans 1800 från Janome.
- Andra pris är ett presentkort à 300 kronor från Tygverket
- Och tredje pris är boken Go recreative! av Linnea Larsson

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Visst låter det som en härlig sommar! Vi hoppas verkligen att du vill vara med och kryssa rutor med oss i sommar!

07062018-IMG_0599

Så här går det till:

✂ Sybingon pågår till den 24 augusti.

✂ Kryssa genomförda rutor och få en hel rad: lodrät, diagonal eller vågrät. Ju fler rader du har klarat av, desto större vinstchans.

✂ Ett skapat projekt kan generera flera kryssade rutor. Om du exempelvis återbrukar något, som är mönstrat, i solen, kan du kryssa över de tre rutorna.

✂  Självklart går det fint att kombinera sybingon med sypepps-bidrag.

✂ För att vara med och tävla om vinsterna ska du senast den 24 augusti maila oss och berättat hur många rader du kryssat, samt skicka bilder på de alster du skapat i samband med sybingon. Vi vill även att du berättar om ditt bästa sommarminne från sybingon 2018. I det fall att flera personer har kryssat i lika många rader baserar vi vinsten på ditt sommarminne. Maila till oss på info.sewityourself@gmail.com

✂ Vi vill såklart se vad ni skapar! Instagramma gärna under hashtaggen #sybingo18. Dessutom får ni gärna kommentera i våra bloggar med länkar till projekt ni skapar i samband med sybingon.

✂ Om du vill ladda ner bingobrickan, tryck här

 
 
Sybingo 18 öppniingsbild
Sew it yourself | | 3 kommentarer |
Upp