Hur du syr grythandskar

Idag är det dags för mig att publicera andra delen av min och Fredrikas julkalender, där vi en gång i veckan fram till jul ger tutorials på julklappar en kan skapa själv. Scrolla ner för att hitta föregående julklappstips.
 
DSC_0129-01
Idag ska jag visa hur du syr ett par grythandskar. Har du bara materialet hemma är det här ett snabbt och enkelt projekt!
 
DSC_0057.2Du behöver:
✂ Ett tyg du gillar. Obs obs, viktigt att du inte använder ett syntetmaterial, för det kommer smälta. Kör på bomull istället.
✂ Ullfilt (jag använde den här från panduro). Ull är brandsäkert, därför är det perfekt att använda i grythandskar.
✂ Tyg att fodra med (du kan ha samma som yttyget, eller en tunnare bomull)
✂ Sytråd
✂ Snedslåband (här kan du se hur du gör egen snedslå)
✂ Tygkrita
 
DSC_0058Rita ut en mall för handsken (jag använde en grythandske jag hade hemma. Glöm inte att lägga till sömsmån), och klipp ut tyg, ull och foder. Du behöver 2 av varje tyg per handske, alltså 6 tygdelar per handske. 
 
DSC_0066Om du vill ha ett quiltat mönster i handskarna kan det vara en bra ide att sy ihop alla lager tyg innan du klipper ut delarna, men kommer du på det för sent går det ändå att lösa. Jag tänkte visa hur du ser till att alla delar får samma mönster, även om du redan klippt ut tygerna.
 
Börja med att krita ut ett mönster du gillar på rätsidan av yttyget. För att den här metoden ska fungera är det viktigt att du använder krita, inte penna. Jag använde en linjal för att få raka linjer, och drog ganska ordentligt med kritan. 
 
DSC_0067Lägg försiktigt den andra delen av handsken ovanpå den kritade delen, räta mot räta. Se till att de ligger kant i kant. 
 
DSC_0068Vänd på hela paketet så att delen med krita är överst, men fortfarande med avigsidan vänd uppåt. Klappa försiktigt på hela delen, så att kritdammet faller ner från den ena delen till den andra.
 
DSC_0071Lyft försiktigt bort den övre delen, och tadaa! Båda delarna har nu identiska kritmarkeringar. Fyll i kritstrecken lite exra om det behövs.
 
DSC_0074Lägg ihop yttyg + ullfilt + foder. Sy från rätsidan längs med kritstrecken, genom alla tre tyglager. Gör likadant med de andra tre delarna.
 
DSC_0075
När du har två quiltade delar av handsken lägger du dem räta mot räta, och syr ihop genom alla sex tyglagren. Sy med 1 cm sömsmån, och klipp ner sömsmånen med en zickzack-tandad sax, om du har en. Vill du ha en hälla att hänga handsken i syr du fast den samtidigt som du syr ihop delarna. Jag klippte av en 10 cm lång remsa av snedslåbandet, stickade ner kanterna och la in i sömmen.
 
DSC_0077
Klipp ett hack där tummen möter resten av handsken. Klipp ända ner till sömmen, men var försiktig så du inte klipper igenom sömmen.
 
DSC_0109
Vänd ut handsken så att rätsidan är utåt. Eftersom det är så rätt tjocka lager kan du behöva kämpa lite. Sy fast snedslåbandet i öppningen. För mer info om hur du syr snedslåband, kolla här.
 
DSC_0129Din grythandske är klar! Vill du ge bort ett set gör du två precis likadana. 
Ge bort dina grythandskar tillsammans med lite hembakta kakor, eller varför inte en burk med hemmagjord kakmix? Garanterat en uppskattad julklapp!
 

Tidigare luckor:
Virkad nätkasse
Kimono
Datorfodral
 

Julkalendern är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Med Sew it yourself får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att julkalenderns ska inspirera till textilt skapande.
 
 
tutorial | |
#1 - - Alicia:

Så rackarns fina! Det här vill jag göra :)

Svar: Tack! Ja, gör't! :)
Josefine Folkesson

#2 - - Ellen:

åh! får sådana minnen från syslöjden i skolan, sydde då en gång en grythandske som blev julklapp till mina föräldrar :')

Upp