Hur du syr snedslåband

DSC_0154-01I samband med julkalendern kommer jag publicera lite tutorials där en behöver snedslåband, och därför tänkte jag att det kan vara bra att börja med en liten genomgång på området. Snedslåband, eller kantband, används som man hör för att kanta. Bandet är snedskuret, vilket gör att det blir töjbart. Snedslåremsor går att köpa färdiga, eller göra själv.
 
DSC_0082-01För att göra ditt eget snedslåband behöver du:
 ✂ Valfritt tyg. Det lättaste att använda är bomull.
✂ Måttband
✂ En skarp tygsax (min är från Kai och jag älskar den), eller en rullskärare
✂ Tygkrita
✂ Symaskin
 
DSC_0086Se till att tygets ena sida är klippt längs med trådraken. Har tyget kvar sin stadkant kan du utgå från den. Av pedagogiska skäl har jag använt en ganska liten tygbit, men självklart får du ut en längre bit snedslåband om du har ett större tygstycke.
 
DSC_0089-01Vik tyget som på bilden, i 45 graders vinkel. Markera med kritan var du ska klippa. Jag gjorde remsor på 6 cm, men du kan självklart göra bredade eller smalare.
 
DSC_0095Klipp klipp. Se till att remsorna blir jämna. Anledningen till att remsorna ska klippas i 45 graders vinkel (på skrådden) är för att de ska bli töjbara. Det underlättar sömnaden, och ger ett mycket finare resultat än trådraka remsor.
 
DSC_0103Ta bort kantbitarna, och behåll resten av remsorna.
 
DSC_0105Antagligen får du fler och längre remsor än vad jag fick. Klipp av hörnen på remsorna, se till att vinkeln blir 90 grader.
 
DSC_0113-01Nu är det dags att skapa ett enda långt band av dina remsor. Lägg remsorna som på bilden ovan, räta mot räta. Markera, nåla och sy hörnen diagonalt.
 
DSC_0120Trimma ner sömsmånen till ca 0,5 cm, och klyvpressa.
 
DSC_0121Fortsätt på samma sätt, tills alla remsor blivit till ett enda långt band.
 
DSC_0127Dags att vika och pressa kantbandet. Har du en kantbandsvikare går det supersnabbt, har du inte det är det ändå rätt lätt gjort: vik bandet på mitten, och pressa noga. 
 
DSC_0138Öppna upp bandet, och vik in sidorna mot den pressade vikningen. Pressa igen.
 
DSC_0143Vik återigen mitten, och pressa hela bandet ordentligt.
 
DSC_0154Tadaa! Snedslåbandet är klart, och sammanfogningen är knappt synlig.
 
DSC_0165För att kanta ett tyg kan du använda dig av flera olika tekniker. Jag tänkte visa två. I den första metoden sys kantbandet på med en synlig stickning. För att underlätta kan du pressa bandet som ovan, alltså att den undre delen av bandet är ungefär 2 mm bredare än den övre, det vill säga att den undre råder.
 
DSC_0181Lägg tyget emellan snedslåbandet, och sy. Den delen av bandet som råder (är bredare) ska ligga på avigsidan, och du syr från rätsidan. Sy så nära kanten som möjligt för finast resultat. Tänk på att det alltid är bra att sträcka bandet litegrann medans du syr det: snedslåbandet är töjbart eftersom det är klippt på skrå, och kommer sträcka ut sig. 
 
DSC_0183Från avsigsidan kommer stickningen ligga längre in. Inte lika fint, men när du pressar på detta sättet slipper du oroa dig för att stickningen ska komma utanför.
 
DSC_0198Den andra metoden tar lite längre tid, men ger ett resultat helt utan synlig stickning. Vik upp snedslåbandet och lägg räta mot räta. Sy precis i vikningen.
 
DSC_0200
Vik över bandet, nåla så att bandet täcker sömmen, och sy fast med för hand med smygstygn.
 
DSC_0204Resultatet blir väldigt rent och prydligt.
 
DSC_0217
Oavsett vilken metod du använder dig av när du kantar, behöver du veta hur du ska sammanfoga snedslåbandet i slutet. Ovan har jag nålat bandet runt mitt tyg, men inte sytt nånting än. 
 
DSC_0220Ändarna på bandet ska gå omlott där de möts. Hur mycket de ska gå omlott beror på hur brett själva bandet var innan vikningarna. Mitt band var 6 cm brett, och eftersom kantet är på skrådd och kommer töja sig låter jag det gå lite mindre omlott, ca 5,5 cm.
 
DSC_0222Ta bort de nålarna som är närmast bandets ändar, lägg ändarna räta mot räta, och nåla sömlinjen. Innan du klipper eller syr, checka av så att du nålat rätt och att bandet inte snurrar sig.
 
DSC_0232När du kollat så att allt stämmer är det dags att sy, klippa ner sömsmånen och klyvpressa, precis som när du gjorde bandet.
 
DSC_0235Nåla bandet på plats igen, och sy fast bandet med den metoden du föredrar. 

Det var allt om snedslåband! Hoppas att denna tutorial kan vara till hjälp och reda ut eventuella frågor dyker upp. Om inte, skriv en kommentar!
 
tutorial | |
#1 - - Ellen:

wow, du får allt att se så proffsigt ut!

Svar: men åh, tack! <3
Josefine Folkesson

#2 - - Linnéa:

Vad fiffigt att sy sina egna snedslåband!

Upp