Hur du virkar en nätkasse

December är här, och det är även vår julkalender! Precis som förra året har Fredrika och jag skapat tutorials till ett gäng presenter du enkelt kan skapa själv. Vi har valt att se det som en adventskalender, där vi varje vecka fram till jul kommer publicera varsitt julklappstips på våra bloggar. Antingen kan du bli inspirerad att skapa något du vill ge bort, eller så tar du tillfället i akt att skapa en julklapp till dig själv.
Eftersom vi inte kan hålla oss längre kommer första julklappstipsen redan nu. De kommande veckorna fram till jul kommer Fredrikas julklappstips komma på onsdagarna, och mina på fredagarna.

DSC_0241-01

Mitt första julklappstips blir en nätkasse. Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för mönstret på denna kassen. Däremot så har jag översatt det, men vill ni komma direkt till originalmönstret hittar ni det här. 

DSC_0269-01
✂ Garn. Jag använde bomullsgarn från stoff och stil som jag hade liggande hemma
✂ Virknål i den storlek som rekommenderas för garnet (tänkt på att den färdiga storleken på påsen avgörs av garnets tjocklek + nålens storlek)
✂ Maskmarkörer
✂ Trådsax
 

Förkortningar:
fm - fast maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
(X) - antalet maskor på varvet

DSC_0091

Påsen:
1: Lägg upp 4 lm och slut dessa till en ring genom att virka 1 sm i den första maskan.
2: 1 lm, virka 8 fm runt ringen. Placera maskmarkören till vänster om den sista maskan (8 fm)
3: *(2 lm, virka 1 fm i nästa hålrum), upprepa från * till slutet av varvet (8 hålrum)
4: *(3 lm, virka 1 fm i nästa 2 lm-hålrum), upprepa från * till slutet av varvet (8 hålrum)
5: *(4 lm, virka 1 fm i nästa 3 lm-hålrum), upprepa från * till slutet av varvet (8 hålrum)
6 (ökningsvarv): *(4 lm, 1 fm) 2 ggr i nästa 4 lm-hålrum; upprepa från * till slutet av varvet (16 hålrum)
7: *(4 lm, virka 1 fm i nästa 4 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (16 hålrum). Upprepa detta varvet 2 ggr till.
8: *(5 lm, virka 1 fm i nästa 4 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (16 hålrum).
9 (ökningsvarv): *{[5 lm, 1 fm) 2 ggr i samma 5 lm-hålrum, [5 lm, 1 fm i nästa 5 lm-hålrum]}; upprepa från * till slutet av varvet (24 hålrum).
10: *(5 lm, 1 fm i nästa 5 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (24 hålrum). Upprepa detta varvet 3 gånger till.
11 (ökningsvarv): *{[5 lm, 1 fm) 2 ggr i samma 5 lm-hålrum, [5 lm, 1 fm i nästa 5 lm-hålrum]}; upprepa från * till slutet av varvet (36 hålrum).
12: *(5 lm, 1 fm i nästa 5 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (36 hålrum). Upprepa detta varvet 8 gånger till, eller tills du uppnått önskad storlek. Kom ihåg att påsen kommer töja ut sig ordentligt när du packar den!

Minskningsvarv:
13: *(4 lm, 1 fm i nästa 5 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (36 hålrum).
14: *(3 lm, 1 fm i nästa 4 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (36 hålrum).
15: *(2 lm, 1 fm i nästa 3 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (36 hålrum).
16: *(1 fm i nästa fm, virka 2 fm i nästa 2 lm-hålrum); upprepa från * till slutet av varvet (108 fm). Fäst inte garnet, du kommer börja med handtagen från den sista maskan.

Handtag:
Utgå från den sista maskan, och dela öppningen av påsen i 4 lika breda delar, genom att först vika den på mitten, placera ut maskmarkörerna, sen dela på mitten och placera ut maskmarkörer en gång till. Markörerna ska vara placerade som klockan 12, 3, 6 och 9.
Börja vid kl 12, med utsidan av påsen mot dig. Virka 48 fm, utan att kedjan snurrar sig. (38 maskor i originalmönstret, men jag tyckte det blev kort. Prova dig fram!) Fäst kedjan med en sm till vänster om markören vid kl 3, och en till sm i nästa maska.
Vänd på arbetet, och virka fm längs hela kedjan. Gör en sm till vänster om markören vid handtagets start, och en till sm i nästa maska. Vänd på arbetet.
Upprepa detta tills du har fått önskad bredd på handtaget. Fäst sen garnet noga, och gör ett till handtag mellan kl 6 och 9. 

Avsluta:
Väv in lösa trådar med hjälp av en nål. Fäst trådar där det behövs.

DSC_0246


Julkalendern är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Med Sew it yourself får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att julkalenderns ska inspirera till textilt skapande.
 
Vad är Sew it yourself?
Sew it yourself på Instagram
 
 
 
 
tutorial | |
#1 - - Daniella:

åh en sådan här har jag velat köpa till min veckohandling i evigheter, kanske ska försöka mej på att göra en egen! kunde jag sticka lovikavantar i högstadiet går väl det här också :D

Svar: Ja men testa! Kan du sticka lovikavantar är den här kassen inga problem :)
Josefine Folkesson

#2 - - Ellen:

precis som daniella har jag också tänkt köpa en, men det är ju definitivt roligare att göra sin egen!

#3 - - Alexandra:

Å va roligt den verkar att virka, antar man kan sy typ som en påse och fästa/sy fast upptill fall man vill ha designen men en mer tät påse :D Har spanat på denna virkade kassen väldigt länge https://www.mamainastitch.com/manhattan-market-tote-crochet-pattern/och blev påmind nu igen :) Lite mer typ fluffigt garn, men samma princip :) Tummen upp för hemgjorda påsar alltså!

Upp