sew along skjortblus: ärmsprund och manschetter

Det här är den femte delen i min och Fredrikas sew along, där vi utifrån samma grundmönster syr två helt olika blusar. Jag kommer sy en blus med krage med kragstånd, ok och manschetter. Fredrika kommer sy en blus med liggande krage, och rosett i halsen. Båda blusarna kommer ha bystinsnitt, knäppkant och ärmsprund. Med oss i sew alongen är även SaraSandra och Ellen. Under tiden som sew alongen pågår har vi ett samarbete med Tygverket, där ni som läsare får 10 % rabatt på ett köp på deras hemsida om ni anger koden: fredrikaochjosefine.
Pst... Ni glömmer väl inte att följa sew alongen på instagram och tagga era bilder med #sewalongblus?
 
DSC_0251
Idag ska vi ge oss på ärmsprunden och manschetterna. Vi har klippt ett jack i ärmdelarna, och ska göra sprund av remsorna. Det är lättast att sy sprunden innan en sytt i ärmarna i skjortan, men har du redan gjort det är det ingen katastrof. När jag fotade till det här inlägget insåg jag att det var totalt omöjligt att se tillvägagångssättet med det blommiga tyget, så för att göra det enklare sydde jag i ett annat tyg. 
DSC_0272 copyMed avigsidan upp - sy fast den smala remsan på den smala delen av ärmen, och den breda remsan på den breda delen av ärmen. Sy med 3 mm sömsmån, och se till att du slutar sömmarna i höjd med sprundets öppning.
 
DSC_0281 copyVänd den smala delen till rätsidan, vik och pressa så att den blir 1 cm bred. Sy en stickning.
  
DSC_0285 copyVänd den breda remsan till rätsidan. Pressa 5 mm på långsidan, och 3 mm på den sidan där du redan sytt.
 
DSC_0289 copyVik på mittten, och pressa så att remsan precis ligger över sömmen på högra sidan. 
 
sprundNu ser det alltså ut såhär ↑
 
ärmVik änden till en spets, och klipp ner kanterna litegrann.
 
DSC_0303 copySy en stickning som på bilden, men bara genom sprundremsans lager.
 
DSC_0305 copySy sen resten av stickningen genom både sprundremsan och ärmen. 
 
DSC_0309 copyPå avigsidan ser det då ut såhär, och du har alltså låst fast öppningen med stickningen, Svårare än så är det inte!
 
Nu är det dags att sy fast ärmarna på skjortan, och sy ihop sidsömmar och ärmsömmen. Här har Fredrika gjort en tutorial på hur en syr just ärmar, kolla gärna på den!
 
DSC_0314När ärmarna är på är det dags att sy manschetterna. Börja med att belägga manschettdelarna med mellanlägg. Mellanlägget ska vara hälften så brett som manschetterna.
 
DSC_0320Sy en rynktråd på ärmslutet om du vll ha en puffig ärm, eller lägg veck och tråcka fast dem. Se till att ärmslutet är lika långt som dina färdiga manschetter kommer vara. 
Pressa upp 1 cm på manschetten, på den sidan som har mellanlägg.
 
DSC_0327
Vik manchetten dubbel och sy kortändarna. Klipp ner hörnen.
 
vikningVräng till rätsidan och pressa så manschetten blir platt och fin. Vik och pressa sen som bilden: Vik alltså sömsmånen utanför manschetten och pressa. Vik sen in den till insidan. Nu är den sidan som senast blev invikt pyttelite längre än den andra sidan.
 
DSC_0339Nåla fast manschetten på ärmen. Den sidan som har mellanlägg ska vara utåt. Sy sen igenom alla tyglagren. Eftersom den delen som är lite lite längre ligger på insidan bör det gå bra att sy från rätsidan nära kanten, och ändå hamna rätt.
 
DSC_0341Dra bort eventuella rynktrådar och tråckelstygn, och ärmen är klar!
 
Lycka till med sömnaden, och skriv gärna en kommentar om det är något du undrar över.
 
sew along | manschett, sew along, sew along blus, sömnad, ärmsprund | |
#1 - - Ethel:

Åh tusen tack för denna tutorial, jag har längtat efter ärmsprund och manchetter sen ni sa att det skulle vara sewalong på blus! Jag har alltid hittat på själv hur man ska göra och kämpat med hur fult det blir. Det här inlägget ska jag skriva ut!!!

Svar: Åh vad kul, vad glad jag blir! Ärmsprund är ju veklingen en sån grej som kan avslöja om ett plagg är hemmasytt eller inte, men egentligen är det lätt att göra fint, om en bara vet hur. Lycka till!
Josefine Folkesson

#2 - - Alexandra:

Vilken bra instruktion :) Sydde sprund igår, men fuskade till det lite och körde på frihand utan instruktioner, haha! Lite skrämmande när man aldrig gjort det förr. Nu blir jag sugen på att göra det såhär snyggt nästa gång :)

Svar: Åh vad skönt att höra! Var rädd att det var en lite rörig instruktion hehe, men bra att det känns som att den kan vara till hjälp!
Josefine Folkesson

Upp