om min utbildning - direktris på tillskärarakademin gbg

Jag tänkte att jag ska berätta lite mer om min utbildning. När jag skulle söka förra året insåg jag att det finns ett glapp på internet gällande detta, och det tänkte jag nu fylla upp i alla fall litegrann.
 
Jag pluggar alltså till direktris på tillskärarakademin i Göteborg. Tillskärarakademin finns i Göteborg, Stockholm och Malmö, men har olika grundare och hör egentligen inte ihop med varann. 
 
En direktris syftar alltså inte på "den kvinnliga formen av direktör" som det står i SAOL, utan är ett annat ord för mönsterkonstruktör. När jag berättar för folk att jag pluggar till mönsterkonstruktör är reaktionen ofta "så, du gör alltså mönster, typ prickigt och blommigt och så?", men nej, jag gör konstruktionen, alltså plaggdelar. Jättesvårt att förklara för någon som inte själv syr, men för att göra ett plagg behövs alltså olika plaggdelar, som kontrueras efter vissa bestämda regler, och graderas för att plagget ska växa eller minska på rätt sätt i olika storlekar. 
 
Ett exempel på hur konstruktionen till ett par byxor kan se ut i Lectra Modaris.
 
En direktris, eller "technical designer", brukar beskrivas som länken mellan design och produktion. Det låter luddigt, men enkelt förklarat kommer en designer med sin idé till direktrisen, som sen omvandlar skissen till ett mönster, som därefter skickas till fabriken och blir ett färdigt plagg. 
 
Utbildningen är ettåring och har just blivit YH-utbildning. Förut kostade den 50.000, men från och med förra hösten är utbildningen alltså gratis, även om en själv får stå för allt material. En del material köper en via skolan, och när man börjar sätter man därför in 4000 kr på ett avräkningskonto. 
 
Vanligtvis har vi schemalagda lektioner måndag till fredag 8.30-16, men i perioder är det mindre, och vissa perioder måste en lägga ner betydligt mycket mer tid på skolarbete, även om den schemalagda tiden är densamma. Mest har vi lektioner i mönsterkonstruktion och gradering, men även sömnad, fackteckning, och lite materiallära och inköp. Snart har vi även 6 veckors praktik, och därefter examensarbete som kan göras på praktikplatsen eller i skolan.
 
Mönsterkonstruktionen görs på datorn i Lectra-programmet Modaris Expert. Det finns två stora mönsterkonstruktionsprogram, det ena är det vi arbetar i och det andra heter Gerber. Vad jag har hört så är de ganska lika, men det är lättare att gå över till Gerber om en först lärt sig Lectra. När vi började skolan tyckte jag att programmet var superkomplicerat, och det är på många sätt väldigt olikt andra program en är mer van att jobba i, men det går ändå väldigt fort att lära sig. Vi ägnar otroligt mycket tid på programmet, och det fastnar liksom. 
 
DSC_0008
Under utbildningen jobbar vi i projekt, vilka är kjol, blus, klänning, kavaj och byxa. Projekten ser lite olika ut, men går i stort sett ut på att vi ska konstruera ett plagg i en viss storlek, sy ett förstaprov, prova av och göra avmätningar, göra nödvändiga ändringar i mönstret, sy upp ett andraprov, ha en till avprovning och göra en till avmätning, göra plaggskiss i Illustrator, göra ett excel-dokument med tekniska specifikationer för plagget, och skriva en kort rapport om arbetet. Dokumentet med tekniska specifikationer blir mer och mer omfattande för varje projekt, men det innefattar t.ex. plaggskiss, måttlista, snittritningar för sömmarna, en lista på material, och kanske detaljskisser och graderingsregler.
 
DSC_0003
DSC_0035
Under kjolprojektet fick vi en enkel designskiss från vår lärare, samt ett företag vi skulle låtsas att kjolen skulle produceras för. Jag fick en kort omlottkjol som skulle vara fodrad, ha infodring, ficka i sidsöm och blixtlås mitt bak. Företaget jag skulle utgå ifrån var Filippa K, och jag skulle då alltså anpassa material och sömnadslösningar därefter. Kjolen skulle göras i en klassisk storlek 38 (det finns alltså specifika standardmått till alla storlekar). Min kjol blev till slut en grå, kritstrecksrandig i viskos, polyester och elastan, med mörkgrått acetat-foder, och dolt blixtlås bak. 
 
collageTill blusprojektet skulle vi istället utgå ifrån en skjorta vi hade hemma, och göra en kopia så lik originalkonstruktionen som möjligt. Det fanns dock vissa kriterier, till exempel skulle blusen ha en krage, knäppkant, isydd ärm och manschett, och blusen skulle komma från ett företag som har butiker i Göteborg så att vi skulle kunna kolla på sömnadslösningar. Jag hade en skjorta från Lindex som stämde in på kriterierna (den vänstra), och gjorde en kopia i ett mjukt viskos-tyg (den högra).
 
Just nu håller vi på med byxprojektet, och det är så kul! Denna gången jobbar vi i grupper, där en person är "provmodell", den andra konstruerar efter hens kropp, och den tredje syr. Jag har konstruerat ett par "high waisted flared corduroy pants", som de kallas i min dokumentation. Ska bli så kul att testa dom på min modell!
 
Jag har tjatat om detta i bloggen tidigare, men jag älskar verkligen min skola och den här utbildningen. Jag har lärt mig helt sinnessjukt mycket detta året, och får ångest när jag tänker på att utbildningen snart är över. Om du nu blir sugen på att söka hittar du all information om årets ansökningsuppgift här. Om du vill ha lite inspiration och info om ansökningsproverna kan du titta in här på torsdag igen, när jag tänkte visa hur jag gjorde när jag sökte förra året.  
sammanställningar | |
#1 - - Ethel:

Åh den utbildningen låter som en dröm!

#2 - - joré:

men oj vilken häftig utbildning?? tycker sånthär är så roligt att läsa, detta är verkligen ett yrke jag inte ens tänkt på existerar, även om det såklart måste göra det för att saker och ting ska fungera? så mycket man aldrig ägnar en tanke åt, haha!

#3 - - Sandra:

Men shit vad rolig övningen till blusprojektet verkar ha varit! Vilken grym utbildning du verkar gå :D

#4 - - Anonym:

jaa superkul att läsa om sånt som man har noll koll på själv utifrån!

#5 - - Alva:

Men gud vad roligt det låter! Måste man ha haft mycket erfarenhet innan för att plugga eller lär man sig liksom allt där?

Svar: det är så himla kul! jag skulle säga att man måste ha bra koll på sömnad och mönsterkonstruktion för att hänga med i tempot, men allt rörande programmet lär man sig. man lär sig jättemycket mönsterkonstruktion och sömnad också, men det skulle vara sjukt svårt att hänga med utan förkunskap
Josefine Folkesson

#6 - - Patrik at Brass&Gold | En inredningsblogg på Hannas Room:

Så duktig du är! Och vilken trevlig blogg du har :D

#7 - - Anna :

Hej jag undrar hur lång är utbildningen?

Svar: ett år!
Josefine Folkesson

Upp