en lunch

Idag åt jag så himla god lunch - tortillabröd med sallad, rostade rödbetor, getostkräm, sesam nuggets och valnötter. Mmmm <3
Resten av dagen ska jag sitta kvar vid mitt stökiga köksbord och plugga (som alla andra dagar denna veckan).
att äta | | Kommentera |

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen! Hurra hurra för dig, din mamma, eller din syster. 
Internationella kvinnodagen handlar inte om att kvinnor är bättre eller mer värda än män. Detta är en dag som finns till för att uppmärksamma ojämlikhet och kvinnoförtryck över hela världen. I början av 1900-talet kämpade man för att även kvinnor skulle få rätten att rösta, något som nu känns som en självklarhet för oss i västvärlden men som absolut inte är en verklighet världen över. 
 
Många verkar tro att feminism handlar om att trycka ner männen, att hata alla män, att sluta raka sig under armarna, skaffa kort lugg och septum, och skrika ut att kvinnor är bättre. Men, om man söker på ordet "feminism" i SAOL får man fram betydelsen en rörelse för kvinnors jämställdhet med män. Svårare än så är det alltså inte. Vill man sluta raka sig eller skaffa en kort lugg får man göra det, men det är inte det som är feminism. 
Något av det mest provocerande jag vet är (förutom extrema antifeminister) personer som säger att de är för jämställdhet, men absolut inte vill kalla sig feminister. De tycker det har en dålig klang, eller så vet de inte riktigt vad det innebär. Våga kalla dig själv feminist! Om alla vi som är för jämställdhet (och det borde ju vara många) kallade oss för feminister, skulle ordet får en annan betydelse för de som tror att feminister vill kastrera alla män. 
 
Ja, Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Hurra hurra hurra, vi är nästan jämlika! Eller va?
Det räcker inte att vara nästan jämlikt. 
På en vanlig arbetsdag mellan 8-17 jobbar den genomsnittliga kvinnan gratis efter kl 15.52. (källa) Genomsnittskvinnan tjänar 4400 kr mindre än genomsnittsmannen per månad, och 3,6 miljoner mindre under hela arbetslivet (källa). Varför ska vi nöja oss med det? Och detta är bara ett exempel, vi får också stå ut med kvinnomisshandel i hemmet, våld och kränkningar i yrkeslivet, blir utsatta för sjuka ideal som leder till självdestruktivitet och ätstörningar, utsatta för våldtäkter och mycket, mycket mer. 
Det måste bli en förändring, man måste våga ta kampen och förstå att detta inte är okej. Man måste förstå att det inte behöver vara såhär, att det går att ändra, men det kommer inte ske av sig självt. Därför behövs denna dagen fortfarande. 
För att bli peppad och lära sig mer om feminism kan man t.ex. läsa Elinas, Mindas, Christinas, och Nannas  bloggar, och börja följa @kvinnohat på instagram. 
Puss och kram och ha en fin kvinnodag!
 
vardag | | En kommentar |

we were in heaven for five or six minutes, then we passed out

 
Egentligen är livet bra, och egentligen behöver man inte deppa ihop fullständigt på grund av en liten kurs som känns lite jobbig när det finns så mycket annat som är fint. Att åka hem över helgen, hänga med vänner, ha sin tunna jacka och solglasögon, baka kladdkaka i ett för litet kök och bråka över disken, dricka vin och bli lite full, dansa på bästa stället, hångla med fina killen och somna tillsammans med någon man är kär i. En liten verklighetsflykt var nog precis vad jag behövde.
Denna veckan har jag bestämt mig för att ta mig i kragen, få lite plugg gjort och vara glad. Om 16 dagar har jag tenta, och efter det börjar livet igen. 
vardag | | Kommentera |
Upp