kavajen

Några av er kanske kommer ihåg att jag gick en kavajkurs i höstas? Tre helger pågick den, och såhär långt hade jag kommit efter den andra helgen, nån gång i oktober. Då var jag så jäkla nöjd och stolt pga fina fickor. Jag tänkte även att "nu är det inte så mycket kvar innan den är klar". Då hade jag ingen aning om hur jäkla mycket jobb det är att sy en hel jäkla kavaj! 
 
Så i alla fall, efter den sista kurshelgen hade jag fått ihop den fram och bakstycket, sytt ryggslitsarna och börjat fästa kragen. Att fästa ärmarna tog sin lilla tid också, även om en tänker sig att det inte är så svårt. Sen började jag se slutet, bad Robin prova den, och ville jag nästan dö. Kavajhelvetet var för kort. Alltså, inte mycket, 2-3 cm, men ändå. Jag hade tyg till godo i fållen, men eftersom att jag redan sytt slitsarna och då klippt av det överflödiga tyget i slitsen kunde jag ju inte förlänga kavajen. Detta genererade så mycket ångest (Robin hade liksom lagt typ 800 spänn på tyget, och så missbedömde jag totalt och gjorde den för kort?!), att jag hängde undan den några veckor och försökte desperat komma på en lösning.
 
Sen en kväll när jag skulle sova kom jag på att tyget var 100 % ull och att ull går att filta. Köpte filtnålar, sprättade upp slitsarna, sydde på några cm tyg, och sen använde jag filtnålen för att göra ungefär såhär över sömmarna. På så sätt "fyllde jag i" så att sömmen inte syntes. Det tog enormt lång tid och krävde ganska mycket pressande, men till slut blev sömmen nästan helt osynlig --> ångesten borta!
 
Och så förra veckan kunde jag äntligen fålla, fästa foder, sy knapphål och sy i knapparna. Klar! 
 
Det här är ett av de värsta sömnadsprojekten jag någonsin haft, pga ångestsvackan när den blev för kort. Men, bortsett från det har det varit ett himla roligt och enormt lärorikt projekt. Jag har t.ex. blivit bra på passpoalerade fickor, kan sy avfodrade sprund utan problem, och har övat mig på att sy en miljon handsydda knapphål. 
 
Så himla glad att den blev bra till slut, och jag blir så stolt när Robin har den på sig. Trots många nödlösningar här och var ser den ut som både han och jag tänkte från början. Enorm lättnad!
 
 
att sy | | 6 kommentarer |

besöksveckan

Nu ligger jag lite efter här, men för några veckor sedan hade jag ju en massa vänner på besök. 
 
Först kom Henrietta och det var så fint att få hänga med henne helt själv några dagar innan även Lizzie slöt upp. 
 
En kväll åkte vi svinmycket spårvagn och sen hade vi sushiverkstad. Blev så gott <3 
 
På lördagen kom även Emma! Vi ägnade lördagen åt lunch på stan, biljard på henriksberg och sen var vi några som gick till pustervik och dansade tills det stängde.
 
På söndagen var vi ju rätt trötta men fick ta oss i kragen pga Lizzies och Henriettas sista dag i göteborg. Vi gick till Haga och åt brunch på Cafe Kringlan. Jag konstaterade att den brunchen aldrig är riktigt så god som jag tänker mig, men vi hade det fint ändå.
 
Efter att ha ätit och druckit kaffe samt pratat om Göteborg som den "internationella staden" den vill framstå som bestämde vi oss för att gå upp här... Jag som vid det laget insett att jag var lite mer bakis än jag trodde + då även kaffeskakig var väl inte jättepepp...
 
Dock sjukt värt när vi väl kom upp! Så himla fin utsikt och utsikt är kanske topp tre av de bästa grejerna jag vet.
 
Efter en massa ååh och aah skyndade vi oss till Götaplatsen. Det var nämligen 8:e mars och vi ville inte missa demonstrationen. Som Julia uttryckte det - sån ironi att vi samlades runt en naken man för att fira internationella kvinnodagen.
 
Robin, Emma, Lizzie och Henrietta i väntan på att tåget skulle starta. Det tog en himla tid för vi hade läst lite fel på evenemanget. Sen var det dags för Lizzie att flyga till London, dags för Henrietta att åka tillbaka till Malmö, och dags för mig att ha söndagsmiddag.
 
Blev lite tomt när Henri och Lizzie åkte, men Emma var som tur var kvar några dagar till. 
 
Vi åt mysiga frukostar tillsammans.
 
Gick upp på ännu en utsiktsplats! Så himla fint + soligare och varmare väder än föregående dag.
 
Åkte båt till hisingen för att dricka kaffe på uteservering. 
 
Åt vegetarisk buffe i majorna.
 
Samt satt vid köksbordet och jobbade på diverse projekt. 
 
Sen åkte även Emma och då blev det riktigt tomt här. Längtar så tills mina vänner flyttar hit och vi kan hänga jämt.
 
vardag | | 6 kommentarer |

tygplaner

 
Jag har köpt så sjukt fina tyger på sistone som jag bara längtar efter att få klippa till och sy till plagg. Har dock bestämt mig för att jag inte får sy något innan arbetsproverna är klara, så jag jobbar istället så mycket jag kan med dem. 
 
1. Ett tunt tyg med fint fall som jag köpte på tradera för 48 kronor. Tänker mig att det ska bli en klänning med långa ärmar och kanske krage.
2. Paisley = bästa mönstret. Köpte detta på Furulunds tyger i Borås, det kostade 39 kronor metern så jag tror att det var nån slags rea? Tänkte eventuellt göra en sånhär klänning med klädda knappar.
3. Ännu mer paisley och kanske det finaste tyget jag någonsin köpt? Jag hittade det på Etsy och köpte det trots ganska dyrt + frakt och tullavgift. Hade lite ångest men sen blev jag glad för jag beställde 3 yard men fick en extra på köpet, plus reducerat fraktpris! Det tyget ska bli en a-formad klänning med trekvartsärmar, men sen kommer det räcka till något mer också.
4. Dyyyyr ull från Gårda Textil, men jag har drömt om en rosa kappa i ungefär ett år och med övertalning från Henrietta gjorde jag till slut slag i saken och köpte detta tyg. Färgen är inte exakt så som jag hade tänkt mig, men jag tror den kan bli fin ändå. Måste bara hinna sy den innan det blir för varmt med ullkappa...
att sy | | 3 kommentarer |
Upp