sew along skjortblus: krage

Det här är den fjärde delen i min och Fredrikas sew along, där vi utifrån samma grundmönster syr två helt olika blusar. Jag kommer sy en blus med krage med kragstånd, ok och manschetter. Fredrika kommer sy en blus med liggande krage, och rosett i halsen. Båda blusarna kommer ha bystinsnitt, knäppkant och ärmsprund. Med oss i sew alongen är även SaraSandra och Ellen. Under tiden som sew alongen pågår har vi ett samarbete med Tygverket, där ni som läsare får 10 % rabatt på ett köp på deras hemsida om ni anger koden: fredrikaochjosefine.
Pst... Ni glömmer väl inte att följa sew alongen på instagram och tagga era bilder med #sewalongblus?
 
 
DSC_0610Idag ska vi sy kragen. Jag gör en tvådelad krage, med krage och kragstånd. 
 
DSC_0173Pressa mellanlägg på den ena kragdelen och den ena delen av kragståndet. Pressa upp 1 cm av den kragståndsdelen som är belagd med mellanlägg. 
 
DSC_0182Sy ihop kragdelarna. Sy gärna med lite kortare stygnlängd, så blir det lättare att vända vid hörnen. Klipp sen ner hörnen, innan du vänder kragen till rätsidan. 
 
DSC_0199
DSC_0203Peta ut hörnen med en liten sax, eller dra ut med en nål. Var väldigt försiktig när du gör detta, tar en i för hårt är det stor risk att det går hål i tyget.
 
DSC_0208Pressa kragen noga, och sy sen en stickning runt om (om du vill). 
 
DSC_0214Sy ihop den delen av kragståndet som inte har nåt mellanlägg med själva skjortan, räta mot räta. Passa in stämhacken noga, och se till att sömsmånen är 1cm överallt.
 
DSC_0218Eftersom det är 1 cm sömsmån runt hela kragståndet ska det vara 1 cm längre än framstyckena.
 
DSC_0224
För att förenkla sömnaden är det bra att fästa kragen i kragståndet i detta skedet. Sy fast det med ca 0,5 cm sömsmån, bara så det håller sig på plats. Var dock noga med att passa in stämhacken mot varandra.
 
DSC_0227Sen är det dags att nåla och sy fast den andra delen av kragståndet, med 1 cm sömsmån. Kragstånden ligger räta mot räta, och kragen ligger emellan. Du syr alltså ihop 4 lager tyg.
 
DSC_0230Sy så att kanten på framstycket går precis innanför sömmen. Klipp ner sömsmånen precis vid kurvan.
 
DSC_0239Vänd ut och in på kragståndet,
 
DSC_0240och vik in sömsmånen! Eftersom den delen med mellanlägg redan är uppviken och pressad blir det lättare.
 
DSC_0244
Lås fast hela kragpartiet genom att sy en stickning som fäster kragståndet. Sy den nära kanten, och se till att det blir fint även från rätsidan.
 
DSC_0248
Om du vill kan du även sy en stickning hela vägen runt kragståndet, som jag gjort här.
 
Och så var kragen klar! Lycka till med sömnaden, och skriv gärna en kommentar om det är något du undrar över.
 

 
sew along | blus, krage, kragstång, sew along, sew along blus | | 3 kommentarer |

julklappstips: hur du syr en sminknecessär

Idag är det första advent. Är det inte konstigt hur snabbt tiden går, och att det redan närmar sig jul? Kanske har du redan klurat ut vad du ska ge dina nära och kära, eller så har du svårt att komma på saker. Som en hjälp på vägen har Fredrika och jag kommit på ett gäng presenter en enkelt kan skapa själv. Vi har valt att se det som en adventskalender, där vi varje söndag fram till jul kommer publicera varsitt julklappstips på våra bloggar. Antingen kan du bli inspirerad att skapa något du vill ge bort, eller så tar du tillfället i akt att skapa en julklapp till dig själv.

 
DSC_0051 (kopia)
Ett av mina mest lästa blogginlägg är från förra sommaren, när jag gjorde en tutorial på hur en kan sy en necessär. Idag kommer jag visa hur du kan sy en lite mindre sminknecessär, som är perfekt att ge bort i julklapp. Eller varför inte använda båda guiderna för att sy ett matchande set? 
 
DSC_0004- Yttertyg. Jag har använt vaxduk.
- Fodertyg, jag använde vanlig bomullsväv.
- Plastblixtlås, ca 25 cm
- Sytråd
 
DSC_0010
Rita upp mönstret på papper. Klipp ut den större delen i yttyget och i fodertyget, och den mindre delen bara i fodertyget.
 
DSC_0021På den lilla delen: vik ner långsidorna 0,5 + 0,5 cm och sy en stickning.
 
DSC_0022Lägg sen den mindre foderdelen på den större och sy fast som på bilden. Om du vill kan du såklart ändra antalet fack.
 
DSC_0029Sy fast blixtlåset på yttygets långsidor. Se till att du har ca 1,5 cm sömsmån tillgodo på den sidan där blixtlåset går att öppna.
 
DSC_0033Sy sedan fodrets långsidor räta mot räta med yttygets långsidor, med blixtlåset emellan.
 
DSC_0040Sy hela kortsidorna, så att necessären "stängs". Du kommer alltså sy över blixtlåset, och därför måste det vara av plast. Det är viktigt att du lämnar så pass mycket öppet att du kan vränga den ut och in, samt att du lämnar blixtlåset lite öppet.
 
DSC_0045Sy igen hörnen.
 
DSC_0047Vräng alltihop, så att rätsidorna är utåt.
 
 
DSC_0048Sy igen det öppna hålet med maskin eller för hand.
 
DSC_0056Och voila! Nu är den klar. Du kan behöva kämpa lite med att peta ut hörnen så att den blir fin, särskilt om du syr i vaxduk eller ett annat tjockt material. 
 
Glöm inte att gå in på Fredrikas blogg för att se hennes julklappstips, och ha en fin första advent.
att sy, tutorial | att sy, necessär, sömnad, tutorial | | 3 kommentarer |

sew along skjortblus: knäppkant, framstycke och bakstycke med ok

Det här är den tredje delen i min och Fredrikas sew along, där vi utifrån samma grundmönster syr två helt olika blusar. Jag kommer sy en blus med krage med kragstånd, ok och manschetter. Fredrika kommer sy en blus med liggande krage, och rosett i halsen. Båda blusarna kommer ha bystinsnitt, knäppkant och ärmsprund. Med oss i sew alongen är även SaraSandra och Ellen. Under tiden som sew alongen pågår har vi ett samarbete med Tygverket, där ni som läsare får 10 % rabatt på ett köp på deras hemsida om ni anger koden: fredrikaochjosefine.
Pst... Ni glömmer väl inte att följa sew alongen på instagram och tagga era bilder med #sewalongblus?
 
DSC_0609
Idag ska vi börja sy! Vi ska sy knäppkanterna, samt sy ihop framstyckena med oket och bakstycket
 
DSC_0063
Vi börjar med att sy bystinsnitten. Jag brukar alltid markera insnittsbenen med stämhack, och insnittsspetsen med en tygkrita. Sen börjar jag utifrån och syr inåt, spetsen på insnittet. När det är ca 3 cm kvar minskar jag stygnlängden, och istället för att backa i slutet syr jag ut i luften. Trådändarna som blir kvar brukar jag knyta ihop, tycker att det blir ett finare avslut än att backa när man syr insnitt. 
 
DSC_0098
Pressa insnittet uppåt eller nedåt. Jag har hört att det är bra att pressa nedåt för att undvika att det samlas damm i insnittet, men gör som du tycker blir finast!
 
DSC_0081
Nästa steg är att sy på knappslån, men har du inte gjort det än ska du först pressa på mellanlägg på knappslån. Sy sen knappslåns rätsida mot högra framstyckets avigsida, med 1 cm sömsmån. Klyvpressa sömmen.
Vik knappslåns andra sida 1 cm och pressa.
 
DSC_0086
Vik över knappslån mot framstyckets rätsida, pressa så att den ligger fint och du inte ser framstyckets avigsida när rätsidan ligger upp. Se också till att du pressat ordentligt, och att knappslån är 3 cm bred hela vägen. Sy sen fast knappslån. Jag sydde två stickningar för att få ett symmetriskt utseende, 0,5 cm från kanten. 
 
DSC_0092
Det vänstra framstycket behöver oftast inte ha något mellanlägg, och här ska ingen slå sys på. Vik och pressa 1 cm sömsmån, och vik och pressa sen 3 cm. Om du lägger höger och vänster framstycke på varandra räta mot räta bör de nu vara lika stora.
Sy en stickning som håller knäppkanten på plats, min är sydd ca 2,7 cm från mitt fram-kanten.  
 
DSC_0096Sådär! Nu är knäppkanterna klara, och båda framstyckena är lika stora. 
 
DSC_0101Dags att börja på bakstycket. Min skjorta har ett veck i bakstycket, och för att underlätta sömnaden är det en bra idé att vika vecket och fästa det med en söm.
 
DSC_0116
(GIF)
Jag ska förklara hur du vändsyr ett ok. Jag tycker det är fint, och det är faktiskt inte särskilt svårt. Om du vill göra på nåt annat sätt finns det såklart tusen olika sätt att sy ett ok.
Lägg den ena okdelen med rätan upp, lägg på bakstycket kant i kant, också med rätan upp, och lägg sen den andra okdelen kant i kant, men med avigsidan upp. Sy ihop alla tre tyglagren med 1 cm sömsmån.
 
DSC_0122
Oket mot bakstycket är nu vändsytt, och vi ska göra samma sak med framstyckena. Lägg bakstycket som på bilden, med avigsidan uppåt. Vik ner det underska lagret av oken, så att bara okdelen med rätsidan uppåt ligger mot bordet. Nåla sen på framstyckena kant i kant med axelpartierna på oket. Framstyckena ska ligga med rätsidan uppåt. 
 
DSC_01362
(GIF)
Nu ska du rulla ihop fram och bakstycken och vika upp den understa delen av oket, och nåla ihop axelpartierna med den andra ok-delen och framstyckena. 
 
DSC_0154
Det blir liksom en liten rulle av det hela. Sy ihop alla tre tyglagren med 1 cm sömsmån.
 
DSC_0159
 (GIF)
Veckla ut skjortan.
 
DSC_0171Om allt gått rätt är nu framstyckena, oket och bakstycket ihopsydda med varann, och oket är vändsytt så det ser lika fint ut från insidan som från utsidan.
 
Det var allt för idag! Lycka till med sömnaden, och kommentera gärna om du undrar något.
 

Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!
Vill du ha lite blus-inspiration? Kolla här och här!
 
sew along | blus, sew along, sew along blus, skjortblus | | En kommentar |
Upp