veckans lista

DSC_0065

 

Veckans smink: Exakt samma som vanligt, dvs color correcting creme från Lumene (bäst!), color correcting powder där det behövs, ögonbrynspenna, lite vit ögonskugga, tjock eyeliner, vit vattenlinje, mascara och ett rosa läppstift som rouge (pga för snål för att köpa ett nytt rouge). Neccessären är nysydd och gjord till sybingon. Har gjort en tutorial på den som kommer upp nån gång i veckan :)

 

Veckans frisyr: Har klippt av gardinluggen till pannlugg! Mycket nöjd med detta, bild finns att beskåda nedan. 

 

Veckans film: Tittar så himla sällan på film, men såg att den här som jag länge velat se nu finns på netflix. Tänkte se den ganska snart.

  

DSC_0117

 

Veckans klädsel: Jag har jobbat nästan precis hela veckan, och eftersom att jag jobbar på Lindex är jobb = kläder från lindex. Mycket ovant för en som är van vid att sy allt själv. Men tycker ju att mycket är fint, bland annat kombinationen ovan!

 

Veckans händelse: Har som sagt nästan bara jobbat, men i tisdags hade jag myskväll med Maja och Henrietta, då vi bytte matlådor med varann och bakade cheesecake.

 

Brännö

 

Veckans vill ha: Lite himla sommar tack! 

 

Veckans saknad: Robin som varit i Spanien i snart två veckor. Imorgon kommer han hem <3

 

Veckans tråkigaste: När jag precis skulle ta ut min sjukt goda lasagne med aubergine, zucchini och mozarella ur ugnen, och tappade den :'(((

 

DSC_0053_1

 

Veckans mat: Okej kanske inte mat egentligen men det godaste jag ätit är helt klart cheesecaken.

 

DSC_0072

 

Veckans köp: Utnyttjade personalrabatten och köpte detta sjukt fina underklädesset på Lindex. Högmidjade trosor och behå utan bygel = bäst.

 

 
vardag | | 4 kommentarer |

hur du syr kuddfodral

Det börjar bli hög tid att dra igång den här sybingon nu, och jag tänkte börja med att sy något till hemmet, nämligen kuddfodral till kuddarna i soffan. Jag har länge varit trött på kuddfodralen jag köpte på en marknad i Thailand 2011, de är dessutom både trasiga och fläckiga efter att i fyra års tid vilat huvudet på dem. Eftersom att jag och Fredrika har tänk lägga ut instruktioner till vissa av luckorna i bingon introduceras härmed ett nytt inslag på denna blogg. ”DIY” är ett uttryck som jag av någon anledning har en stark motvilja mot, så jag väljer att kalla det ”tutorial” istället, men ja, ni fattar ju. 

 

DSC_0073

 

Hur som helst, kuddfodral kan en göra på flera olika sätt och det enklaste är kuvertvarianten (så som vanliga örngott är sydda). Jag tänkte dock göra mina med blixtlås, eftersom att jag tycker det är finare på just soffkuddar.

 

DSC_0014

 

Det du behöver till denna typ av kuddfodral är:

▷ Ett tyg du gillar
▷ Blixtlås
▷ Innerkudde
▷ Tråd
▷ Tygsax
▷ Knappnålar
▷ Måttband

 

DSC_0025
 

Börja med att klippa ut tyget. Utgå från måtten på innerkudden, och lägg till 2 cm sömsmån. Min innerkudde var ca 42x42 cm, alltså är mitt tygstycke 44x88 cm, eftersom att jag valde att vika tyget runt kudden istället för att sy ihop 2 tygstycken. Vill du istället sy ihop 2 tygstycken, till exempel om du vill ha ett tyg på framsidan och ett annat på baksidan, klipper du två kvadratiska bitar som du sedan syr ihop.

 

Lägg tyget räta mot räta, och sy ihop kortsidorna. Börja med att sy 2-3 cm med vanlig stygnlängd, backa och fäst tråden, och ändra sedan till maskinens längsta stygnlängd utan att klippa av tråden. Sy sedan med lång stygnlängd tills 2-3 cm av tyget återstår, då ändrar du till vanlig stygnlängd igen, backar för att fästa, och syr resten. Pressa sömmen öppen, och klipp kanten med en vågtandad sax om du vill undvika att tyget trådar sig. Du kan också zickzacka eller overlocka kanterna, men då är det lättare att göra det innan du syr ihop tyget.

 

DSC_0026
 

Tejpa fast blixtlåset så att det hamnar mitt över sömmen. Sy sedan fast den från tygets rätsida. Börja med blixtlåsets ena sida, fäst, och sy sedan den andra sidan. Håll ett jämnt avstånd från sömmen.

 

DSC_0032
 
När du sytt fast blixtlåset på båda sidor är det dags att sprätta upp tråckelsömmen. Se till att du inte sprättar upp det du sydde med vanlig stygnlängd.
  
DSC_0037

 

Lägg tyget räta mot räta, öppna blixtlåset något och sy fodralets sidsömmar med vanlig stygnlängd. 

Trimma hörnen och avsluta sömmarna på det sättet du vill. Jag valde att bara klippa sömmarna med en vågig sax eftersom att dessa kuddfodralen antagligen inte kommer tvättas särskilt ofta, och då kommer sömmarna inte heller trådas upp.

 

DSC_0078

 

Vänd ut och in och tryck försiktigt ut hörnen (om du använder ett vasst föremål som till exempel en sax finns risken att det går hål i hörnet”.

Pressa med strykjärn och sätt in innerkudden. Klart!

 

DSC_0070
 
 
Såhär blev det i vardagsrummet! Fint tycker jag. Och så fick jag ju kryssa i två luckor i sybingon - sy något till hemmet, och sy i en dragkedja. 
att sy, tutorial | | En kommentar |

bokklubb: en av oss sover

DSC_0242
För ett tag sen (okej ganska längesen, ligger ju efter här som ni vet) läste jag ut vår tredje bokklubbsbok: En av oss sover av Josefine Klougart.
 
DSC_0243 copy
Den handlar om en kvinna som återvänder till sitt föräldrarhem när hennes mamma blir sjuk, men den handlar också mycket om hennes relation med två olika män. Jag var jättepeppad på denna bok och trodde jag skulle älska den, men det är så hiiimla mycket som händer mellan raderna, och språket är lite för poetiskt för att man ska hänga med i handlingen. Saker och ting hoppar lite fram och tillbaka, och alla i bokklubben hade olika tolkningar av vad som verkligen hade hänt. Vi gav den 2,25 i medelbetyg, vilket är det lägsta hittills. 
 
DSC_0247
Dock, vissa stycken som var jättefina. Men överlag fastnade inte boken hos mig. 
 
Vår nya bok, som vi läser över sommaren, är Araben av Pooneh Rohi. Hoppas på att den är bättre!
att läsa | | En kommentar |
Upp