Hur du syr: ett saxfodral

DSC_0068För nåt år sen fick jag en super-sax i julklap, och jag har länge tänkt att jag verkligen borde ha ett fodral till den. Förra veckan bestämde jag mig äntligen för att sy ett, och det var så himla snabbt och enkelt att jag tänkte visa hur jag gjorde.
 
DSC_0009
✂ Ett tyg du gillar, gärna nåt grövre. Jag hittade en stuvbit av hemtextil, som var grovt och bra.
✂ Ett tyg att fodra med, jag tog vanlig tunn bomullsväv
✂ Eventuellt mellanlägg, beroende på tygens tjocklek och hur vass saxen är
✂ Sytråd såklart
✂ Tygsax
 
DSC_0013Börja med att måtta och rita ut storleken för fodralet. Lägg till 1 cm för sömsmån. Den ena delen ska vara rundad upptill, och den andra rak.
 
DSC_0020Klipp ut en av varje del i yttertyget, fodret och mellanlägget om du använder det.
 
DSC_0026Pressa eventuellt mellanlägg på yttertyget. Sy ihop yttertyget med 1 cm sömsmån, men lämna 1 cm upptill på den raka delen. Klipp ner sömsmånen till 0,5 cm, och jacka det rundade hörnet längst ner, dvs att du klipper bort trianglar av tyget, utan att klippa igenom sömmen. Detta underlättar när du ska vränga fodralet.
 
DSC_0033Gör samma sak med fodertyget. Vräng sen yttertyget så att rätsidan är utåt, och pressa så att kanterna blir fina.
 
DSC_0044Sy ihop de rundade delarna av yttertyget och fodertyget. Klipp ner sömsmånen, och jacka kanterna.
 
DSC_0039Se till att du inte syr över flikarna av den raka delen, och se till att sömmarna på den rundade delen hamnar i linje med det du redan sytt.
 
DSC_0052Vänd in fodret i fodralet. Vik ner 1 cm av de raka kanterna, och nåla ihop.
 
DSC_0056Sy en stickning runt hela öppningen, från rätsidan.
 
DSC_0066Sy ett knappnål, och sy fast en knapp. Tadaa!!
 
Som ni kanske förstår passar jag även på att bocka för en ny ruta i sybingon: skapa förvaring. Har ni skapat något till sybingon än?
 

Sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att sybingon ska inspirera och att du vill skapa tillsammans med oss i sommar. Sybingon 2017 är ett samarbete med Tygverket!
 
 
 
 
Sew it yourself, att sy | sybingo | | En kommentar |

Sypeppen juli 2017: Cleo dress

DSC_0090Den senaste tiden - kanske det senaste halvåret egentligen - har jag orimligt många gånger ställt mig själv frågan "är jag en sån som använder en hängselklänning?". Jag tycker det är himla fint, men har ändå känt mig osäker. Men eftersom frågan återkommit ganska ofta, bestämde jag mig för att testa. Jag har dessutom en inre bild av hur jag fixar och donar, kanske planterar eller bygger något, iförd just en hängselklänning. Och en sån inre bild måste en ju få leva ut.
  
DSC_0107Trots att Fifi-pyjamasen från Tilly and the buttons inte passade mig särskilt bra, bestämde jag mig för att göra ett nytt försök med ett av deras mönster. Cleo-klänningen har verkligen synts på varenda sömnadsforum det senaste året, och alla olika varianter jag sett har varit så himla fina. Jag kombinerade strl 2 och 3 för att klänningen skulle passa över rumpan utan att bli ett tält upptill, men eftersom det är en väldigt förlåtande passform sydde jag ingen toile. 
  
DSC_0092Mönstret var väldigt enkelt att följa, och sömnaden gick snabbt.  Och ser man på, den passade ju fint! Jag gjorde faktiskt inga ändringar, förutom att jag kortade av den en bit extra. Syr jag en till kommer jag nog lägga till lite extra rörelsevidd över stussen, för bekvämlighetens skull.
 
DSC_0119Jag sydde den i ett denimtyg från stoff och stil, och jag tänker att den kommer passa extra bra över en svart polo i höst. Och även om jag fortfarande ställer mig lite tveksam till om jag är en person som har på mig hängselklänning, är jag väldigt glad att jag sydde denna!
 
Det här blir mitt bidrag till sypeppen, som Fredrika håller i denna gången. Jag bockar även för ytterligare en ruta i sybingon
✂ Skapa något du länge velat göra
 

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. 
 
 
 
sypeppen | sybingo | | 4 kommentarer |

Hur du syr en sovmask

hur du syr sovmaskIdag bjuds det på en tutorial på den här lille bloggen! Efter att jag sydde pyjamasen fick lite spillbitar kvar av det fina Liberty-tyget, som jag såklart tyckte skulle användas. Och eftersom jag är en sån som hela sommaren sover med mask för att inte bli störd av ljuset, tänkte jag att det kunde vara dags för en lite finare, som dessutom matchar pyjamasen. 
 
du behöver sovmaskFör det här väldigt snabba projektet behöver du:
✂ Ett tyg du gillar, jag använde som sagt ett liberty-tyg i hyfsat tunn bomull
✂ Ett mjukt men fylligt mellanlägg. Jag hittade ett på Knapp-Carlssons som var litegrann som vadd, men med rutmönstrat klister på för att kunna strykas fast.
✂ Foder
✂ Snedslå
✂ Smalt resårband
✂ Sytråd 
 
DSC_0091Börja med att klippa ut tyg, mellanlägg och foder i den formen du vill ha (det finns många utskrivbara mallar att hitta, bara att googla). Gör du en egen form behöver du inte addera nån sömsmån. 
 
DSC_0100Pressa mellanlägget på tyget.
 
DSC_0118Lägg på fodret, aviga mot aviga, mät hur långt resårbandet behöver vara för att passa ditt huvud, och sy en stödstickning genom alla lager tyg + resårband. 
 
DSC_0128Ta nu din snedslå och pressa på mitten. Ett knep jag brukar använda mig av när jag vill göra det väldigt enkelt för mig, är att pressa kantbandet så att ena halvan råder, det vill säga går några millimeter längre ut än den andra sidan. Det underlättar sömnaden längre fram.
  
DSC_0136Nåla snedslån runt hela masken, som på bilden. Den sidan av snedslån som är lite bredare ska ligga på baksidan av masken.
  
DSC_0138Markera var du vill att ändarna ska mötas, och nåla upp en bit på varje sida.
 
34911981634_47a5da28de_k
Placera sen ändarna överlappade räta mot räta, som på bilden, och sy diagonalt från kant till kant. Om du tycker att detta verkar krångligt, testa några gånger på en spillbit först, så slipper du sprätta i onödan.
 
DSC_0152Klipp så att du har en sömsmån på 5 mm kvar, och klyvpressa.
 
DSC_0156Tadaa! På det här sättet blir skarv-sömmen nästan osynlig.
 
DSC_0170Nåla fast resten av snedslån, och sy fast från rätsidan. Eftersom snedslån råder på baksidan blir det enkelt att fästa allt i samma söm, utan att behöva oroa sig för att man syr utanför bandet.
 
Sen var det klart! Ett snabbt och smidigt projekt, som går på under en timme. Perfekt ju, eftersom jag då får bocka för en ruta i sommarens sybingo.
 

Sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att sybingon ska inspirera och att du vill skapa tillsammans med oss i sommar. Sybingon 2017 är ett samarbete med Tygverket!
 
 
 
Sew it yourself, tutorial | sybingo | | En kommentar |
Upp