Måndags-tips

Ethel gör just nu en instagram-serie om mönsterkonstruktion, hur hon lärde sig och vad man kan tänka på. Hon har gjort jättefina och informativa inlägg, som jag absolut tycker ni ska kolla in!
 
Johanna lanserar sina första mönster imorgon. Hon har gjort en mönsterkollektion med namnet ”sewing patterns when you don’t feel like knitting”, som är snabba remake-projekt. Så bra ide!
 
I det senaste avsnittet av podden ”Love to sew” pratar Helen och Caroline om att sy i trikå. Vad som är bra att tänka på, varför vissa problem kan uppstå, och ger tips på mönster som passar både nybörjare och de som är mer erfarna. I somras hade vi luckan ”sy något i trikå” som en del av sybingon, och jag förstod att många tyckte att den luckan var extra klurig. Därför rekommenderar jag att lyssna på avsnittet, och sen sy något nytt i trikå för att skicka in till månadens sypepp, som har utmaning som tema!
att sy | | 2 kommentarer |

Sypeppen oktober - vad jag kommer sy

Under oktober har vi som sagt temat ”utmaning” under sypeppen. Jag kommer passa på att sy något jag har velat göra länge, och som dessutom står med på min lista av 3 saker jag vill sy inför hösten – nämligen ett par jeans.

 

Jag har sytt ett par jeans tidigare. Det var i november förra året, och jag gillade de aldrig särskilt mycket. Jag tycker de blev fina egentligen, men det var många detaljer med passformen som inte funkade. De skar in i rumpan, satt lite för tajt över höfterna, och tyget kändes lite för tunt och stretchigt för att vara riktiga jeans. Däremot var de bra som ett första test!

Denna gången ska jag sy ett par ginger jeans. Jag har köpt tyget och alla detaljer, ritat ut mönstret, och nu är det äntligen dags att sätta igång! Min plan är att lägga all min sömnadstid under oktober på de här byxorna, så att de blir klara till det är dags för sypeppen.

Parallellt med diverse sömnadsprojekt har jag faktiskt nyligen startat på en annan utmaning – jag har bestämt mig för att lära mig att sticka. Jag har tidigare stickat en halsduk här och där, men aldrig gjort ett större, mer komplicerat projekt. Fredrika stickar så fantastiska koftor, och det ramlar alltid in superfina stick-bidrag till sypeppen, och jag kände att det har blivit dags för mig att lära mig en ny teknik.
 

Jag har börjat på ballon cardigan från petite knit. Jag har definitivt tagit mig vatten över huvudet genom att välja en ganska finstickad kofta som mitt första stora projekt, men jag tycker den är otroligt fin och jag behöver en ordentlig morot för att inte tröttna. Och än så länge tycker jag faktiskt det är kul! Jag vill fortfarande ge upp så fort jag kommer till ett nytt moment, men Fredrikas stickskola har löst de flesta problemen. Den kommer absolut inte bli klar under oktober (jag har stickat ungefär en femtedel än så länge), men jag kommer fortsätta jobba på den!

Har ni kommit fram till vad ni ska utmana er med under oktobers sypepp? Berätta gärna!


 

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. För mer info, tryck här.

 
att sy | | 2 kommentarer |

Den ribbade t-shirten

DSC_0043I början av året kände jag att jag hade alldeles för få toppar i relation till min ständigt växande hög med kjolar. Därför bestämde jag mig för att sy några nya överdelar, både t-shirts, toppar och blusar. Jag sydde en rosa t-shirt och en ljusblå långärmad i våras, men ett plagg som inte blev bloggat var den här blå som jag också blev klar ungefär samtidigt.
 
DSC_0059Tyget är marinblå ribbad viskos från Gårda textil. Färgen är svår att fånga på bild, men jag skulle säga att denna bilden är mest lik verkligheten.

Jag använde samma mönster som till den rosa, men med lite små justeringar. Jag gjorde halsmudden bredare, och ärmarna längre med en annan ”falsk mudd” Det här är ett supertips om man inte har en coverlock, eller inte orkar ställa om från overlock till flatlock. Man gör helt enkelt ett uppvik och syr genom alla tyglager med overlocken. Var det tydligt? Kanske inte, men jag kan i så fall göra en liten tutorial på det. 

 
DSC_0039Fördelen med att vänta väldigt länge från att ett plagg är sytt tills dess att jag bloggar om det är att jag då vet hur uppskattat plagget har blivit. Den här tröjan gillar jag fortfarande väldigt mycket, och använder en hel del. Det enda problemet är att den blir så himla skrynklig efter tvätt, och det är så tråkigt att stryka trikå... Men annars är den väldigt omtyckt!
 
DSC_0035Kjolen som skymtar har jag också sytt, och mer info om den finns här. 
 
Det här blir inte ett bidrag till oktobers sypepp, eftersom temat för månaden är utmaning! Vad jag tänkt skapa på det temat tänkte jag berätta mer om en annan dag. 
 
att sy | | Kommentera |
Upp