sew along med fredrika och josefine: skjortblus

 
Glad måndag kompisar! Idag har Fredrika och jag en överraskning till er, idag startar nämligen höstens sew along! Några av er kanske kommer ihåg förra hösten när vi sydde varsin veckad kjol? Vi tyckte det var så roligt att vi ville göra det igen. Med oss på detta har vi även Sara, Sandra och Ellen som kommer sy varsin blus, och vi hoppas att så många fler som möjligt vill vara med!
 
Denna gång har vi valt att lägga upp sew alongen på ett annorlunda sätt än förra gången. Vi har båda utgått från samma grundmönster, men gjort förändringar så att de blusar vi syr blir två helt olika. Detta gör vi för att visa hur mycket man kan påverka och förändra ett grundmönster, men också för att visa er många olika sömnadsmoment. Utifrån de instruktioner vi publicerar kan ni som deltagare i sew alongen sy helt unika blusar. Vi har alltså inga krav på att ni ska sy likadana blusar som vi, och ni behöver ju såklart inte följa våra guider om ni vill göra på något annat sätt. Det vi vill åstadkomma är att sprida skaparglädjen och väcka sömnadsinspirationen, något som kan behövas under dessa grå månader.
 
Nytt för i år är även att vi gör sew alongen i samarbete med Tygverket! Det tycker vi är så himla roligt, eftersom de har så himla mycket fint i sin webbshop och butik. Vi har dessutom ordnat så att ni får 10 % rabatt om ni anger koden FredrikaochJosefine under tiden som sew alongen pågår, bra va? 
 
Såhär kommer det gå till: Varje måndag kommer jag och Fredrika lägga ut varsitt inlägg om hur man går tillväga, från mönsterkonstruktionen till sista stygnet. Det hela kommer avslutas med ett samlingsinlägg, där vi såklart hoppas att era blusar kommer vara med. Under tiden får ni gärna blogga om era blusar, lägga ut bilder under hashtaggen #sewalongblus, eller visa era framsteg i Fredrikas facebookgrupp. Dessutom får ni gärna följa oss på instagram, där vårt gemensamma konto heter Fredrika&Josefine. Bilder och länkar till era färdiga blusar mejlar ni till någon av oss: withheartshapedbruises.blogg@gmail.com eller fredrikapavinden@gmail.com
 
DSC_0390
Jag kommer sy en klassisk skjorta med knäppkant fram, 70-talskrage med kragstånd, ok, manschetter och ärmsprund.
 
Fredrika kommer sy en romantisk blus med liggande krage, rosett i halsen, knäppkant bak, och ärmsprund.
 
Sew alongen kommer pågå fram till den 19:e december, då Fredrika och jag kommer visa upp våra färdiga blusar. Därefter kan ni skicka in bilder på era blusar fram till den sista januari. På måndag publicerar vi första instruktionerna, men om du vill vara med kan det vara en bra idé att redan nu börja tänka på vilken typ av blus du vill sy, och såklart spana in tyger.
 
Inläggen kommer publiceras i följande ordning:
7/11: Planering och material
14/11: Mönsterförändringar
21/11: knäppkant, insnitt, ihopsättning av framstycke, bakstycke, ok
28/11: krage
5/12: ärmar och manschetter
12/12: knappar och knapphål
19/12: insamling
 
Vi tycker det ska bli jättekul, hoppas ni är med oss!
sew along | | En kommentar |

svart och vitt

DSC_0004_1En dag förra veckan kom jag hem med denna påsen, efter att länge ha gått inne på Marimekko och klämt och funderat. 
 
DSC_0008Men efter att ha velat länge länge (1,5 år ungefär) kom jag hem med 6 st såna här ↑
När jag tog examen från textilhögskolan fick jag nämligen ett presentkort på Marimekko från mina föräldrar, och fast jag nästan hela tiden tänkt att jag skulle använda det till nya koppar har jag inte kunnat bestämma mig för vilka. Fast det hela tiden lutat åt dessa. Och när det gäller dyra saker som en vill älska länge försöker jag alltid låta beslutet ta tid (fast betänketiden väl var lite extrem denna gång).
 
DSC_0035Men förra veckan bestämde jag mig, och jag älskar dom så. himla. mycket! Vill liksom hålla en i handen hela tiden nu (vilket de senaste dagarna resulterat i 11-kaffe mer än en gång).
 
vardag | | 2 kommentarer |

singoallablus och en svart kjol

DSC_0064Sömnadsdags igen! Idag ska jag visa ett plagg som syddes i mars, och ett som syddes för nån vecka sen.
 
DSC_0071Blusen är det plaggen som väntat på att visas upp sen i våras. Tyget hittade jag i en stuvlåda på stoff och stil, och det är ett mjukt och fladdrigt viskostyg. Den har vida raglanärmar och resår vid handlederna. Ganska snabb sömnad, men sen den blev klar har jag pendlat ganska mycket gällande om jag gillar den eller inte. Just nu tror jag att jag gör det? Men vissa dagar har det också känts som ett tråkigt och misslyckat plagg. Kan inte riktigt sätta fingret på varför.
 
DSC_0084Kjolen kom till för några veckor sedan, när jag till slut kände att manchesterkjolens dagar var förbi. Den hade gått från svart till grå, knapphålen hade töjt ut sig så att knapparna hela tiden gick upp, och den näst översta knappen fick tryckas fast flera gånger per dag. Men en svart kjol måste en ju ha, så då blev det en ny i samma modell, men utan knapparna fram. Tyget är ett mjukt bomullstyg med lite mocka-känsla, och kommer också från stoff och stil.
 
DSC_0065Det var allt för idag! Tack och hej och glad fredag.
 
att sy | | 3 kommentarer |
Upp