sew along del 3: fållen

Det här är den tredje delen i min och Fredrikas sew along! Jag kommer sy en kjol med nedsydda veck, och Fredrika kommer sy en med efterveck. Båda kjolarna kommer ha linning, knapp, dolt blixtlås och osynlig fållsöm. Klicka här för att se bilder på de olika kjolarna. Med oss i sew alongen är även Sara, Amanda och Sabina.
 
Idag har det blivit dags att fålla kjolen. Har du missat tidigare delar i sew alongen kan du scrolla till slutet av detta inlägg, där hittar du länkar till alla föregående inlägg.
 
Hoppas ni inte blev avskräckta av förra veckans mastodontinlägg! Idag är inlägget betydligt kortare och enklare att förstå sig på. Vi ska alltså fålla kjolen. Men va? tänker ni, ska vi redan fålla kjolen? Ja, vid sömnaden av just denna kjolen är det faktiskt lättare att börja med fållen. 
DSC_0001
 
Börja med att sy ihop ena sidan av kjolen. Förra veckan markerade vi ut 1 cm sömsmån i sidan, och det är alltså här vi ska sy. Sy en raksöm, och avsluta sömmen på valfritt sätt, jag valde att overlocka. Pressa sen sömmen åt sidan.
 
 
DSC_0010
 
Overlocka nederdelen av kjolen, och sy fållen. På veckade kjolar brukar man ha en osynlig söm, kolla här för att se hur man gör.
 
Som ni ser på bilderna är mina markeringar jag gjorde förra veckan kvar på tyget. Om de börjar blekna är det bra att fylla i dem igen, du behöver dom till nästa vecka.
 
Det var allt för den här gången! Lycka till med sömnaden.
 

Har du missat vad sew alongen handlar om? Läs här!
Vill du ha lite kjol-inspiration? Kolla här och här!
 
sew along, tutorial | | Kommentera |

en bricka

DSC_0067
 
För nån vecka sen hittade jag denna plåtbrickan på Emmaus.
 
 
DSC_0221
 
Blå, röd och gul och i perfekt storlek att bära med sig frukost eller fika på. Den kostade 80 kr och jag tvekade lite innan jag köpte den, för den var ganska dammig och såg lite tråkig ut i butiken, efter att den blev diskad tycker jag väldigt mycket om den.
 
vardag | | 2 kommentarer |

vecka 47

Hej från en person som varit kass på att blogga de senaste veckorna! Det som dykt upp här är sew along-inläggen, och det är jättekul att fler har hittat hit tack vare den, men vanligtvis skriver jag lite mer frekvent här än jag gjort på sistone. Jag brukar i alla fall göra veckosammanfattningar varje söndag (tackar Sara för inläggsinspirationen), och det tänkte jag börja med igen. Såhär har vecka 47 sett ut genom mobilen:
 
IMG_5456
 
Vi håller på med skjortprojekt i skolan (jag pluggar alltså till direktris på Tillskärarakademin i Göteborg), och i veckan har jag mest suttit vid datorn och fixat mönster och plaggskiss, men också sytt upp mitt andraprov. Den blev i ett blått lyocell-tyg som är supermjukt.
 
 
IMG_5461
 
Jag har sytt lite till mig själv också, till exempel en grej i detta fina tyget jag köpte på stoff och stils rea för ett tag sen. Ska visa när den är klar!
 
 
IMG_5459
 
Och igår kväll sydde jag denna kjolen av en uppsprättad second hand-kjol. Den blev nästan klar. Tycker det känns som den blir fin :)
 
 
IMG_5458
 
Jag har haft en ganska dålig frukostvecka, har mest ätit torra rostmackor med tråkiga pålägg, så imorse gjorde jag en frukost som liksom kompenserade. Alltså: vegetarisk eggs benedict med avokado, grapefrukt, kaffe och juice! Tycker att juice är en sån lyxgrej att ha hemma. Köper nästan aldrig det, därför blir det så gott när jag väl dricker det.
 
 
IMG_5462
 
 
Tror jag har nämnt det här innan, men virkning har blivit min nya hobby. En sån grej som är skön att göra framför teven om händerna vill vara sysselsatta. Det här håller på att bli en grythandske, för jag känner att en måste börja med lätta projekt, men jag har redan börjat spara virkmönster till 60-talsklänningar på Etsy.
 
Det blev visst skapande-fokus denna veckan, men det som mest präglat denna veckan är att jag varit så himla ledsen. Julia skrev om begreppet weltschmerz här, och det är så det känns. Som att världen är sjuk, och att allt är meningslöst. All skit som händer i kombination med höstmörkret har bara skapat så mycket oro och sorg i mig. Nu är det lite bättre, men ändå. Hoppas att ni haft en bättre vecka!
sammanställningar, vardag | | 4 kommentarer |
Upp