veckans sömnadstips: hur du syr ett synligt blixtlås

21444905613_ff16db3f2a_o copy
 
 
Igår visade jag min nysydda kjol, som har ett synligt metallblixtlås mitt bak, och idag ska jag visa hur jag sydde det. Det finns flera olika sätt som ger ungefär samma resultat, men jag kommer visa ett sömnadssätt som passar när en syr ihop två delar av plagget. Jag har alltså en söm mitt bak på kjolen.
 
Det här sättet passar bra när tyget är stadigt och inte så benäget att fransa. Använder du ett tyg som är tunt och sladdrigt finns det andra, bättre sätt att sy synliga blixtlås på.
 
 
DSC_0181
 
Börja med att pressa mellanlägg på avigsidorna av tyget där blixtlåset ska sitta. Här har jag en remsa som är ca 3 cm bred, och några cm längre än blixtlåsets längd. Klipp ett litet jack, ca 5 mm, där blixtlåset ska sluta.
 
 
DSC_0186
 
Sy en stödstickning ner till jacket. Var noga med sömsmånen, jag använde 1,5 cm, men det går att anpassa efter smak. Det är viktigt att stödstickningen är exakt lika lång på båda tygbitarna, och det är därför det är bra att klippa ett jack i början. Då har du en markering att gå efter.
 
För att göra hörnen mer hållbara är det bra att minska stygnlängden när du börjar närma dig. Jag brukar alltid sy på stygnlängd 2,5, men i hörnet gick jag ner till ungefär 1,5. Se till att hörnen blir skarpa, det underlättar sömnaden.
 
 
DSC_0187
 
Lägg plaggdelarna räta mot räta och sy en söm med mindre sömsmån än stödstickningen. Min söm har 1 cm sömsmån. 
 
 
DSC_0192
 
Klipp ett jack i varje hörn, men klipp ett i taget! Annars kan du ha otur och råka klippa i sömmen, och det är inte bra. 
 
 
DSC_0200
 
Klyvpressa sömmen, och pressa upp sprundet där blixtlåset ska sitta. Det är nu du använder dig av stödstickningen för att se till att det blir lika stort på varje sida. Stödstickningen ska inte synas från rätsidan, utan  ligga precis innanför vikningen.
 
 
DSC_0201
 
Sen är det bara att passa in blixtlåset och sy en söm nära kanten. Som du ser är tyget en bit längre än blixtlåset i överkanten. Detta är för att ha sömsmån tillgodo för att kunna sy en linning. Ungefär 1,5 cm brukar vara bra att lämna. Lycka till med sömnaden!
 
Fler tips på hur du syr ett blixtlås:
- Hur du syr ett dolt blixtlås
 

✂ Vet du inte vad räta mot räta, sömsmån eller klyvpressning betyder? Kolla här!
att sy, tutorial | | En kommentar |

den blå fuskmocka-kjolen

DSC_0036
 
Ganska länge har jag haft en stuvbit av blå fuskmocka i min tyglåda. Köpte det billigt och tyckte det var fint, men visste inte riktigt vad jag skulle sy av det. Var lite inne på en jacka ett tag, men sen blev det en kjol ändå. Det används ju flitigt, och kändes lättare att matcha än en jacka. 
 
 
DSC_0011
 
DSC_0014
 
Jag använde ett kjolmönster jag gjorde för drygt ett år sen, som jag nu använt till fem olika kjolar. Alla är de lite olika, men grunden är densamma.
 
 
DSC_0015
 
Denna fick kantiga fickor i iPhone-storlek, och guldigt metallblixtlås mitt bak. 
 
 
DSC_0038
 
Tycker mycket om den! Lite som en jeanskjol, men med finare textur. 
att sy | | 6 kommentarer |

monthly makers - garn

DSC_0175
 
 
För nån vecka sen hade vi temadagar i skolan, och den ena dagen hade jag stickning och virkning. Eftersom att jag ganska länge varit sugen på att sticka en halsduk kändes det som ett ypperligt tillfälle att sätta igång. Jag är en ganska långsam stickare, och inser ofta en liten bit in i projektet att jag tycker det är ganska tråkigt. Därför har jag påbörjat ett gäng stickningar, men aldrig avslutat nåt. Men eftersom att jag hade en hel dag på mig i skolan, när jag ändå var tvungen att sticka eller virka hann jag komma så pass långt att jag ville fortsätta. Och nu är den klar! Min första avslutade stickning ever. Så lämpligt då att Monthly Makers har garntema denna månaden! Har flera gånger tänkt att jag ska vara med men det har aldrig blivit av, men nu faller det ju sig naturligt :)
 
 
DSC_0172
 
Garnet jag använt heter Myk, och kommer från Sandnes Garn. Det var ganska dyrt, men jag är så glad att jag köpte det för det är helt otrligt mjukt och varmt. Det är en blandning av 48 % babyalpacka, 30 % merinoull och 22 % polyamid. Här kommer lite textilnörderi, men detta tyckte jag var intressant: polyamiden i garnet är stickat som ett rör, , och däri ligger alpackan och ullen. Det gör att det blir lätt att sticka i, och jag antar att det även kan motverka att ullfibrerna lossnar och gör jackan hårig. Tycker det var så smart! Färgen är blåsvart och mycket svårfotad, den skiftar liksom i ljuset. 
 
 
DSC_0171
 
I ändarna fäste jag fransar. Jag tycker liksom att halsdukar utan fransar ser likte halvgjorda ut. Dessutom är fransar ett smart sätt att förlänga halsduken utan att behöva sticka 30 cm till, hehe. 
 
Idag är det måndag och jag har den himla lyxen att ha höstlov. Så knäppt? Känns lite lite tråkigt att inte gå till skolan denna veckan (fast den är öppen så jag kommer kanske vara där ändå...) Men hur som helst så känns höstlov som en bra tid till att pyssla med garn, och eftersom att jag kommer åka tåg i 4 timmar på onsdag ska jag börja på nåt nytt projekt då. Har blivit så himla sugen på att virka! Tror att det egentligen är mer min grej än stickningen, vi får se. 
att sy | | 7 kommentarer |
Upp