Sypeppen: de svarta byxorna och den randiga t-shirten

DSC_0384
Här står jag och posar i mitt vardagsrum! Jag har nämligen sytt lite nya grejer som jag vill visa er.
 
DSC_0391
Kommer ni ihåg när jag skrev om 3 saker jag ville sy inför sommaren? Ett av plaggen var ett par tunna, svarta byxor. De blev faktiskt klara redan i början av sommaren, men de har knappt blivit använda förrän nu. När jag hade sytt dom var jag nämligen ganska missnöjd med resultatet, och det finns flera anledningar till detta:

- Tyget. Jag köpte det på Gårda textil, och det är en ganska tjock, otroligt mjuk viskos. Tjockleken var på ett sätt bra, eftersom det gör att tyget inte blir genomskinligt, men byxorna blev alldeles för varma för sommaren. Kvaliteten är jättefin, men jag borde tänkt till en extra gång innan jag bestämde mig för att det skulle bli ett par byxor i det här tyget. Viskos skrynklar enormt mycket, och varje gång jag sätter mig ner blir det nya veck. Hur de ser ut efter att ha varit vikta i garderoben ska vi inte ens prata om...

- Modellen: jag använde samma mönster som till de här byxorna, men insåg för sent att jag hellre ville ha ett par byxor som hade vidare ben och inte lika låg gren. Men är det klippt så är det, då gick det inte att ändra längre. Jag kände också i ett ganska sent stadie att det hade varit finare att göra en riktig gylf istället för resår i midjan.

- Passformen: sist jag använde detta byxmönstret satte jag resår i hela midjan, men denna gången ville jag bara ha resår baktill. Det jag inte tänkte på var att den minskade midjevidden i kombination med avsaknaden av blixtlås skulle göra att det blir väldigt tajt att dra på byxorna över rumpan… Det går, men det är verkligen på gränsen.

DSC_0396Tanken från början var ett par tunna, sköna byxor som skulle vara härliga att använda under sommaren, men så blev det inte alls. Däremot har de kommit mycket till användning de senaste veckorna som ett par sköna hemmabyxor, så helt misslyckade blev de ju ändå inte.

Jag är fortfarande sugen på ett par tunna, sköna sommarbyxor, men det får kanske bli till nästa år. Då kommer jag nog satsa på Jenny-mönstret, eller kanske ett par Persephone som jag är väldigt sugen på att testa!

DSC_0417
Tröjan då? Den är också nysydd, av samma mönster som de här. Tyget är från stoff och stil, och den gick supersnabbt att sy. Randiga tröjor är alltid fina, och denna kommer med all säkerhet användas väldigt mycket. 
 
Det här blir mitt andra och tredje bidrag till månadens sypepp. Det första hittar ni här.
Glöm inte att skicka in era bidrag till Fredrika senast den 25:e!

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. 
 
att sy, sypeppen | | En kommentar |

Sypeppen: Den svarta linne-klänningen

DSC_0332Det har ju blivit en hel del kjolar på senaste tiden, men nu har jag äntligen sytt något annat - en klänning! Det här blir mitt andra bidrag till månadens sypepp.
 
DSC_0349När jag sydde sybingo-klänningen i somras fastnade jag för modellen på livet, med v-ringningen och de korta, vida ärmarna. Direkt när den var klar såddes ett frö om en till, men i svart linne. Och när jag hittade ett bra tyg kunde jag såklart inte låta bli. Egentligen hade jag tänkt att den skulle bli klar innan jag åkte till Lissabon, men 22.30 kvällen innan avresan hade jag en del jobb kvar. Istället för att stressa ihjäl mig tog jag FÖR EN GÅNGS SKULL det mogna beslutet att strunta i det. Och även fast det hade varit en perfekt klänning att ha med på resan är jag glad att jag inte stressade fram det sista - resultatet blir ju så mycket bättre när man jobbar i lugn och ro.
 
DSC_0357Tyget denna gång blev en svart linne och viskos-blandning, som jag köpte på stoff och stil. Jag var lite orolig att det var aningen stumt och hårt när jag köpte det, men eftersom linne mjuknar med tiden bestämde jag mig för att testa. Efter en tvätt och en hel del hantering har tyget blivit mycket mjukare, och passar perfekt till klänningen.
 
DSC_0369Jag ville att den här klänningen skulle se lite annorlunda ut, så jag gjorde en del ändringar:
- till att börja med ökade jag upp midjan ca 2 cm, för att få lite mer rörelsevidd
- jag ökade även upp volymen på ärmarna lite, för jag tyckte inte de blev tillräckligt vida förra gången
- jag ville ha en längre kjol, så jag utgick från mönstret till den här kjolen, men tog in vidden lite. 
- jag la till hällor i midjan för att kunna ha en skärp till. 

Dessutom jobbade jag mer med synliga stickningar. Även om det knappt syns i det svarta tyget tycker jag det ger klänningen ett annat uttryck.

DSC_0340Jag är så himla nöjd med resultatet. Det är lite synd att den blev klar så sent på sommaren, eftersom linne är ett material som är otroligt skönt att ha på sig när det är varmt, men jag tror ändå att jag kommer få mycket användning för den under hösten. Jag tänker att den blir perfekt med tunna strumpbyxor, stickad tröja och basker.

 

att sy | | 4 kommentarer |

Den prickiga midi-kjolen

DSC_0137
Har jag helt slutat sy andra plagg än kjolar? Det ser så ut, för tre av de senaste plaggen jag sytt har varit just kjolar. Men efter att jag sydde den här kjolen insåg jag hur otroligt härligt det är med lite längre, fladdriga kjolar. När jag var på Gårda textil för ett tag sen hade de flera krinklade, prickiga viskos-tyger i sitt sortiment, och då insåg jag att jag verkligen "behövde" en till kjol i den modellen.
  
DSC_0155Den här hoppade före allt annat i min sömnadskö, men så tog den också bara en kväll att sy. Denna gången struntade jag i extra detaljer, jag ville bara ha en enkel kjol. Vilket var tur, för jag köpte den sista biten tyg, och jag fick verkligen skarva för att få det att räcka. Det hade inte gått att få tyget att räcka till fickor.
  
DSC_0134Modellen är superenkel, och består av 6 våder + en linning. Jag har satt ett dolt blixtlås i sidan, och en knapp i linningen. Den här kjolen har redan blivit så älskad, jag hade på riktigt på mig den varenda dag på way out west (både till t-shirt och polotröja), samt flera av dagarna i Lissabon. Till nästa sommar kommer jag säkert sy en till, för än är jag inte trött på fladdriga kjolar. 
 
att sy | | 3 kommentarer |
Upp