Syåret 2017, del två

Idag är det dags för sammanfattning nummer 2 av syåret 2017, där jag utvärderar förra årets mål, och sätter nya mål för 2018. Första delen hittar du här.DSC_0020
35182515176_c691ef0634_o
DSC_0678
Förra året skrev jag såhär:
✂ Jag har fått hedersuppdraget att sy min lillasysters balklänning. Att få till att den blir så bra det bara går är ett stort mål för året.
✂ Jag har även fått i uppdrag att sy en ny kavaj till Robin. Den som jag sydde till honom för nåt år sen var bra för att vara en första kavaj, men nu ser jag bara bristerna och misstagen på den. Jag har gjort ett nytt mönster, men vi måste bestämma vilket material den ska ha, och om jag eventuellt måste göra justeringar i mönstret då. Sen ska den ju sys också, såklart.
✂ Jag vill lägga mer tid på privat sömnad i år än jag gjorde 2016. Det blev ganska få sydda plagg jämfört med tidigare år, vilket är tråkigt eftersom jag mår så bra av att skapa. Ska se till att göra det mer i år.
✂ Och så vill jag, återigen, satsa mer på sömnad på bloggen, och göra fler projekt med Fredrika.
 
Balklänningen var årets stora fokus, och det enda som faktiskt var viktigt att göra bra. Jag är så himla nöjd med hur klänningen blev, och att Bella gillade den så mycket. Det var inte lätt att sy den på distans, utan att hon kunde prova efter varje ändring. Men jag är så nöjd med resultatet.
 
Någon kavaj har det inte blivit än. Efter balklänningen var jag inte så sugen på ett nytt, stort projekt till någon annan. Dessutom hade även det projektet behövt göras på distans, eftersom Robin bor i Göteborg och jag i Stockholm (dock inte så länge till!). Men kanske att det blir en kavaj till honom i år, det hade ändå varit roligt!
 
Jag vet inte om jag lagt mer tid på privat sömnad 2017 än jag gjorde 2016, när jag tittar tillbaka ser jag att jag sydde rätt mycket då också? Men jag känner att jag sytt ganska bra grejer i år, som använts mycket och som jag gillar. Och det är ju så mycket viktigare än kvantiteten. 
 
Däremot har jag verkligen satsat mer på sömnad på bloggen, och gjort fler projekt med Fredrika. Vi startade Sew it yourself i mars, och jag blev en del av sypeppen, och det har varit så himla roligt. Det peppar mig verkligen till att sy och fota något varje månad, och det är så kul att ta del av allt alla sypeppare skapar. 
 
DSC_0224
Det senaste året har jag blivit ganska trött på att sätta mål för mig själv. Jag jobbar på ett företag där allt är extremt måldrivet, man sätter personliga mål kopplat till sin roll på arbetsplatsen och följer upp dom en gång i månaden, och även om det är utvecklande är det också ganska påfrestande. Men när det gäller sömnadsmål känns det helt annorlunda: det är något jag bestämmer helt själv, som bara är kopplat till vad jag själv vill göra och vilka områden jag vill utvecklas på. Dessutom är det helt lugnt om jag inte levererar resultat, rätt mycket kan ju hända på ett år och det som känns viktigt och lustfyllt nu kanske inte alls gör det om ett tag. Men det jag tänker för 2018 är:
 
✂ Planera min sömnad bättre. Jag vet till exempel att jag vill sy en vårkappa och en sommarjacka, och det bästa vore att sätta igång ganska snart. Annars står jag där i mitten av april och är irriterad över att behöva använda min noppiga vårkappa som jag haft de senaste åren, men ändå inte vilja köpa en ny för jag har ju en jag tänkt sy.
 
✂ Organisera bland mina tyger, sömnadsmaterial och mönster. I slutet av mars flyttar jag tillbaka till Göteborg, hem till min egen lägenhet, och då ska det bli ordning och reda! Det underlättar ju skapandet något enormt. 
 
✂ Jag vill lära mig mer om underkläder, både konstruktionsmässigt och sömnadsmässigt. Jag har köpt en bok om konstruktion av underkläder, och är sugen på att gå en kurs i underklädessömnad. Nån som har tips om en bra i Göteborg?
 
✂ Utveckla Sew it yourself tillsammans med Fredrika. Som vanligt har vi massa tankar och ideer, och jag hoppas att vi kan genomföra vissa av dem i år.
 
Vad är dina sömnadsmål för 2018? Berätta! Jag vill så gärna veta.

Tidigare syårs-sammanfattningar:
att sy, sammanställningar | | En kommentar |

Sypeppen januari 2018: blommig Robin-skjortan

DSC_0137
Dags för årets första sypepp! Precis som 2017 blev årets första sömnad en blommig skjorta till Robin. Jag har insett att skjortor till Robin har blivit min bästa comfort-sewing. Med det menar jag sömnad där jag knappt behöver tänka på vad jag gör. Jag har ett mönster som inte längre behöver justeras, för jag har redan gjort det så många gånger. Det finns inga provningar med i bilden, jag är trygg med passformen. Jag kan sömnadsordningen, och vet exakt hur jag ska göra för att plagget ska bli snyggt. Alltså, det perfekta plagget att sy när jag inte vill behöva fundera särskilt mycket.
 
DSC_0114
Sen gillar jag ju småpill också. Att fokusera på fina stickningar, pressa ut hörnen på kragar, sy noggranna ärmsprund. Då är det också perfekt att sy skjortor.
 
DSC_0119
Tyget köpte jag på Stoff och stil för drygt ett år sen, och det är 100 % bomull. Jag tyckte att det var fint och att det skulle passa perfekt till en skjorta till Robin, så jag tog en chansning och köpte det. Men när jag sen visade det för honom gillade han det inte... Därför har det blivit liggande, och jag har funderat på att sy något till mig själv istället, men jag har ändå känt att det skulle passa så bra som en skjorta. Nu efter jul hittade jag det längst ner i tyglådan och bestämde mig för att sy en skjorta ändå.
 
DSC_0126
Som tur var ändrade han åsikt om tyget, nu när han fick se det färdiga plagget! Nästa skjorta jag ska sy till honom har han dock fått välja tyg till själv :)
Tycker det är så roligt att sy till honom just nu. Det är en sak att sy till sig själv, men det är så himla roligt att sy till någon annan och se att den personen verkligen uppskattar det. Ska försöka sy lite mer till andra i år!
 
Glöm inte att skicka in ditt bidrag till Fredrika senast den 25e januari!

Fler skjortor jag sytt till Robin:
Prickig skjorta (mitten av inlägget)

Sypeppen är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. För mer info, tryck här.
 
 
 
att sy, sypeppen | | Kommentera |

Stockholm blir aldrig min stad

Mars 15
DSC_0081
DSC_0342I snart två år har jag bott i Stockholm. Det skulle vara två månaders praktik, men sen fick jag jobb och stannade kvar. Jag har haft mitt första mönsterkonstruktörs-jobb, lärt känna fantastiska människor, testat hippa frukostställen på söder och förstått hur jag åker för att ta mig till olika platser. Jag har bott på Söder, i Alvik och på lilla essingen. Inneboende och i andra hand. Och det har varit roligt att testa på stockholm. Men det är inte här jag vill vara.
Och nu är det bestämt: jag har sagt upp mig och fått nytt jobb, och i slutet av mars flyttar jag tillbaka hem till Göteborg igen. Äntligen ska jag och Robin få bo tillsammans. Äntligen ska jag bo på bara ett ställe, och äntligen ska jag sluta åka 3,5 timmars tåg varje fredag och söndag. Det ska bli så jävla skönt! 
Mitt nya jobb blir som mönsterassistent på Grolls, där jag ska jobba med arbetskläder. Det ska bli så spännande, och jag kommer lära mig så himla himla mycket. Har aldrig längtat mer efter våren.
 
vardag | | 2 kommentarer |
Upp