precis just nu

Februari 15
Precis just nu: Är jag i Stockholm! Jag kom hit ikväll efter en onödigt lång resa från Göteborg (6 timmar pga banarbete och signalfel och en evakuerad station?), och nu är jag i rummet jag ska hyra i två månader tillsammans med hyresvärdens två katter <3 
Precis just nu känner jag mig: Trött och förväntansfull inför praktiken och denna våren överlag.
 
DSC_0056
Precis just nu är jag glad över: Att vara framme här. Känner mig nämligen alltid så stressad dagarna innan jag ska iväg någonstans, särskilt om jag ska vara borta länge. Nu är jag här och slipper tänka mer på att inte glömma att ta med mig något, eller komma ihåg att dra ut sladdar. 
Precis just nu är jag nervös över: Första dagen på praktiken imorgon. Jag fick till slut praktik på Björn Borg, och det ska bli så himla kul. Jag har pratat ganska mycket med min handledare och fått ett väldigt detaljerat schema inför morgondagen vilket känns skönt, men det är ju ändå alltid lite nervöst i början. 
 
Mars 15
Precis just nu längtar jag efter: Robin! Emma! Våren i Stockholm!
Precis just nu är jag sugen på: Att krypa ner i sängen och se ett avsnitt av Big Love, och sen sova.
 
Lista från eminenta Fredrika
vardag | | 5 kommentarer |

om min utbildning: hur du ansöker

För några dagar sen skrev jag om min utbildning här, och idag tänkte jag berätta lite mer om hur en ansöker. 
En söker in till direktrisutbildningen med arbetsprover. Proverna ska presenteras på 4 A3-kartonger, och bestå av följande: bilder på hela plagg en sytt, bilder på detaljer en sytt, och två kartonger som visar en uppgift utifrån ett bestämt tema. Årets tema är rörelse och stagnation. 
 
DSC_0035
Till "hela plagg"-kartongen valde jag ut 4 plagg jag sytt som jag var extra nöjd med, och fotade dom. Robins kavaj, den rutiga, mönsterpassade klänningen, min klänning från studentbalen, och den vita vårkappan.
 
DSC_0037
Till kartongen med sömnadsdetaljer bestämde jag mig för 6 saker som jag ville visa upp. Två av dessa var detaljer från plagg jag sytt, och 4 var detaljer som jag sydde upp i ett ljusgrått bomullstyg. Anledningen till det var framför allt för att få det tydligt. Jag hade t.ex. kunnat visa ärmsprundet och manschetten från den blommiga skjortan på den vänstra bilden istället för att sy en ny, men på bild smälte allt ihop lite för mycket i det blommiga tyget.
 
DSC_0023
Temat när jag sökte var "mörkt och ljust" och jag valde att göra beskrivningar till två plagg. Det ena var en sjömansklänning baserad på en jag sydde ungefär ett år tidigare. 
 
DSC_0024
Jag gjorde mönsterkonstruktion i 1:8 skala. Det var ett himla pill med linjal, pennor med tunn tunn spets, skanner, photoshop och skrivare för att få det bra. Jag gjorde även arbetsgång, modeskiss, teknisk skiss (så gott jag kunde), och hade med materialprov. 
 
DSC_0028
Det andra plagget var en kappa med sjalkrage. 
 
DSC_0030
Ett A3-papper är inte så stort som en tänker sig, och när jag inte fick plats med arbetsgången vek jag en liten bok som jag limmade fast. Kan nu i efterhand känna att vissa grejer kanske var lite overkill, men jag ville så otroligt gärna komma in, och det gick ju vägen.
  
DSC_00172
Sen är det bara att packa in allt i en mapp och posta till/lämna på Tillskärarakademin. Om proverna är bra blir en kallad på provdag där det är mönsterkonsrtuktionsprov, sömnadsprov, datortest och intervju.
 
Ansökningen stänger den 15:e april, och här hittar du all info om ansökan. Sök sök sök!
sammanställningar | | 6 kommentarer |

om min utbildning - direktris på tillskärarakademin gbg

Jag tänkte att jag ska berätta lite mer om min utbildning. När jag skulle söka förra året insåg jag att det finns ett glapp på internet gällande detta, och det tänkte jag nu fylla upp i alla fall litegrann.
 
Jag pluggar alltså till direktris på tillskärarakademin i Göteborg. Tillskärarakademin finns i Göteborg, Stockholm och Malmö, men har olika grundare och hör egentligen inte ihop med varann. 
 
En direktris syftar alltså inte på "den kvinnliga formen av direktör" som det står i SAOL, utan är ett annat ord för mönsterkonstruktör. När jag berättar för folk att jag pluggar till mönsterkonstruktör är reaktionen ofta "så, du gör alltså mönster, typ prickigt och blommigt och så?", men nej, jag gör konstruktionen, alltså plaggdelar. Jättesvårt att förklara för någon som inte själv syr, men för att göra ett plagg behövs alltså olika plaggdelar, som kontrueras efter vissa bestämda regler, och graderas för att plagget ska växa eller minska på rätt sätt i olika storlekar. 
 
Ett exempel på hur konstruktionen till ett par byxor kan se ut i Lectra Modaris.
 
En direktris, eller "technical designer", brukar beskrivas som länken mellan design och produktion. Det låter luddigt, men enkelt förklarat kommer en designer med sin idé till direktrisen, som sen omvandlar skissen till ett mönster, som därefter skickas till fabriken och blir ett färdigt plagg. 
 
Utbildningen är ettåring och har just blivit YH-utbildning. Förut kostade den 50.000, men från och med förra hösten är utbildningen alltså gratis, även om en själv får stå för allt material. En del material köper en via skolan, och när man börjar sätter man därför in 4000 kr på ett avräkningskonto. 
 
Vanligtvis har vi schemalagda lektioner måndag till fredag 8.30-16, men i perioder är det mindre, och vissa perioder måste en lägga ner betydligt mycket mer tid på skolarbete, även om den schemalagda tiden är densamma. Mest har vi lektioner i mönsterkonstruktion och gradering, men även sömnad, fackteckning, och lite materiallära och inköp. Snart har vi även 6 veckors praktik, och därefter examensarbete som kan göras på praktikplatsen eller i skolan.
 
Mönsterkonstruktionen görs på datorn i Lectra-programmet Modaris Expert. Det finns två stora mönsterkonstruktionsprogram, det ena är det vi arbetar i och det andra heter Gerber. Vad jag har hört så är de ganska lika, men det är lättare att gå över till Gerber om en först lärt sig Lectra. När vi började skolan tyckte jag att programmet var superkomplicerat, och det är på många sätt väldigt olikt andra program en är mer van att jobba i, men det går ändå väldigt fort att lära sig. Vi ägnar otroligt mycket tid på programmet, och det fastnar liksom. 
 
DSC_0008
Under utbildningen jobbar vi i projekt, vilka är kjol, blus, klänning, kavaj och byxa. Projekten ser lite olika ut, men går i stort sett ut på att vi ska konstruera ett plagg i en viss storlek, sy ett förstaprov, prova av och göra avmätningar, göra nödvändiga ändringar i mönstret, sy upp ett andraprov, ha en till avprovning och göra en till avmätning, göra plaggskiss i Illustrator, göra ett excel-dokument med tekniska specifikationer för plagget, och skriva en kort rapport om arbetet. Dokumentet med tekniska specifikationer blir mer och mer omfattande för varje projekt, men det innefattar t.ex. plaggskiss, måttlista, snittritningar för sömmarna, en lista på material, och kanske detaljskisser och graderingsregler.
 
DSC_0003
DSC_0035
Under kjolprojektet fick vi en enkel designskiss från vår lärare, samt ett företag vi skulle låtsas att kjolen skulle produceras för. Jag fick en kort omlottkjol som skulle vara fodrad, ha infodring, ficka i sidsöm och blixtlås mitt bak. Företaget jag skulle utgå ifrån var Filippa K, och jag skulle då alltså anpassa material och sömnadslösningar därefter. Kjolen skulle göras i en klassisk storlek 38 (det finns alltså specifika standardmått till alla storlekar). Min kjol blev till slut en grå, kritstrecksrandig i viskos, polyester och elastan, med mörkgrått acetat-foder, och dolt blixtlås bak. 
 
collageTill blusprojektet skulle vi istället utgå ifrån en skjorta vi hade hemma, och göra en kopia så lik originalkonstruktionen som möjligt. Det fanns dock vissa kriterier, till exempel skulle blusen ha en krage, knäppkant, isydd ärm och manschett, och blusen skulle komma från ett företag som har butiker i Göteborg så att vi skulle kunna kolla på sömnadslösningar. Jag hade en skjorta från Lindex som stämde in på kriterierna (den vänstra), och gjorde en kopia i ett mjukt viskos-tyg (den högra).
 
Just nu håller vi på med byxprojektet, och det är så kul! Denna gången jobbar vi i grupper, där en person är "provmodell", den andra konstruerar efter hens kropp, och den tredje syr. Jag har konstruerat ett par "high waisted flared corduroy pants", som de kallas i min dokumentation. Ska bli så kul att testa dom på min modell!
 
Jag har tjatat om detta i bloggen tidigare, men jag älskar verkligen min skola och den här utbildningen. Jag har lärt mig helt sinnessjukt mycket detta året, och får ångest när jag tänker på att utbildningen snart är över. Om du nu blir sugen på att söka hittar du all information om årets ansökningsuppgift här. Om du vill ha lite inspiration och info om ansökningsproverna kan du titta in här på torsdag igen, när jag tänkte visa hur jag gjorde när jag sökte förra året.  
sammanställningar | | 7 kommentarer |
Upp