Hur du syr: ärmar

I samarbete med TygverketJanome Scandinavia och Go recreate.
 
DSC_0207.JPG
Jag har märkt att många tycker det är besvärligt att sy ärmar. Det finns massa olika typer av ärmar, och flera saker man kan behöva tänka på när man konstruerar ärmar, men det sparar vi till en annan gång. Idag tänkte jag bara visa hur jag gör när jag syr ärmar, och den här metoden är väldigt enkel.
 

DSC_0113kopiaDet första du behöver göra är att mäta längden på ärmkullen, och jämföra med längden på ärmhålet. Det vanligaste är att ärmkullen är något längre än ärmhålet, detta är för att få in lite hållning i ärmen. Det finns såklart varianter och undantag: gör du en puffärm är ärmkullens sträcka mycket längre, och gör du exempelvis en t-shirt i trikå är det inte helt ovanligt att sträckan av ärmkullen är kortare än ärmhålet, men i de flesta fall skiljer det bara någon cm. 

Utgår du från ett köpt mönster finns det vanligtvis stämhack på ärmkullen som ska passas ihop med axelsömmen. Har du konstruerat mönstret själv är det bra att lägga till ett stämhack. Mät ärmhålets sträcka jämfört med ärmkullen, och se vad skillnaden blir. Därefter får du fördela hållningen på ett bra sätt. Det vanligaste är att man lägger lite mer hållning på bakre delen av ärmen. Har jag en ärm med 3 cm hållning, lägger jag ca 1 cm på främre delen av ärmen, och 2 på bakre. 

 
DSC_0117För att fördela hållningen på ett bra sätt brukar jag sy två parallella rynktrådar på ärmkullen - den ena innanför sömsmånen och den andra precis utanför. Sy rynktråden med längsta möjliga stygnlängd, och se till att lämna trådarna i båda ändarna ca 15 cm långa. 
 
DSC_0124kopiaDra därefter i rynktrådarna, tills längden på axelkullen motsvarar längden på ärmhålet. Har du en "normal" hållning på ärmen krävs det inte mycket. Här är det viktigt att det finns ett stämhack på ärmkullen som du kan passa ihop med axelsömmen, annars är risken stor att ärmen blir felfördelad, och att de två ärmarna ser eller känns olika ut.
 

DSC_0136När längden är bra nålar du ihop ärmen med livet. Sy sen med normal stygnlängd (2-2,5 mm) mittemellan rynktrådarna. Se till att rynkorna på ärmen inte lägger sig fel. 

DSC_0145Kontrollera att allt ser bra ut från rätsidan, ibland har något lagt sig fel och då räcker det oftast att sprätta upp en liten del för att sen sy en gång till.
 

DSC_0149Sen har det blivit dags att dra ut rynktrådarna, som inte längre behövs. Har du varit noga med att sy din söm mittemellan rynktrådarna går det superlätt att dra ut dem, annars får du sprätta bort rynktrådarna lite försiktigt.

DSC_0156Overlocka/zickzacka sömmen.
 

DSC_0163Sy ihop sidsömmen och inre ärmsöm i en söm. Jag sydde med franska sömmar för att få en fin insida. Här finns en liten guide på hur du syr franska sömmar.
Under hela sommaren får du 15 % rabatt på Kais saxar på Janomes sida. Perfekt tillfälle att slå till!

DSC_0422Klart!

Den här metoden använder jag mig nästan alltid av när jag syr i ärmar. En annan metod man kan använda är att först sy ihop inre ärmsöm och sidsöm var för sig, innan man monterar ärmen. Detta är, traditionellt sett, det vanligaste när det gäller damplagg, men också kavajer och kappor. Även om den metoden många gånger ger ett snyggare resultat brukar jag inte använda den till klänningar och toppar, eftersom det ger en sämre rörlighet. Och syr jag plagg jag vill ha på mig varje dag är rörlighet och bekvämlighet en ganska stor prio.

Vill du veta mer om årets sybingo? Klicka på bilden ovan!
Sew it yourself, tutorial | |
#1 - - Alicia:

Så himla värdefullt att få lära sig lite teori bakom det här, särskilt för mig som mest prövar mig fram och är väldigt inne i just klänningssömnad just nu. Tack Josefine!

Svar: Vad roligt att höra! Tack så mycket <3
Josefine Folkesson

Upp